28.2.18

Τον Απρίλιο η διαπραγμάτευση για τον κατώτατο μισθό...

Τεχνικά θέματα τέθηκαν, κυρίως, στη συνάντηση που είχε η Έφη Αχτσιόγλου με τους εκπροσώπους των θεσμών, σήμερα, Τετάρτη, με το θέμα της αύξησης του κατώτατου μισθού να...
τίθεται σε διαπραγμάτευση τον Απρίλιο.

Όπως σημείωσε υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, ένα από τα ζητήματα που συζητήθηκε, είναι η ψηφιοποίηση του ιστορικού των ασφαλισμένων. Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, έχει ήδη ψηφιοποιηθεί το 50%, ενώ η διαδικασία συνεχίζεται, με επικέντρωση στους ασφαλισμένους που είναι κοντά στη συνταξιοδότηση. Αναφορικά με το θέμα του επανυπολογισμού των συντάξεων, το υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος δήλωσε ότι αυτό το ζήτημα δεν τέθηκε στη συνάντηση με τους θεσμούς, καθώς έχει επιβεβαιωθεί ήδη σε τεχνικό επίπεδο η εκπλήρωση του στόχου.

Στα εργασιακά, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εργασίας που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, συζητήθηκε ο μηχανισμός μέτρησης της κάλυψης στις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις, για να λειτουργήσει η επεκτασιμότητα από τα τέλη του Αυγούστου. Όπως υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές, πρέπει πρώτα να προηγηθεί διάλογος με τους κοινωνικούς εταίρους, ο οποίος θα ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα. «Η επαναφορά των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων, της επεκτασιμότητας, δηλαδή, έχει ήδη ψηφιστεί και νομοθετηθεί. Δεν τίθεται υπό αίρεση στη βάση του μηχανισμού αντιπροσωπευτικότητας» ανέφερε χαρακτηριστικά υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος, τονίζοντας ότι αυτό που εξετάζεται είναι να ελέγχεται η κάλυψη των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων, μέσω του πληροφοριακού συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ», προκειμένου να διασταυρώνεται το 50%.

Σχετικά με τη λειτουργία της διαιτησίας, όπως σημειώνουν πηγές του υπουργείου Εργασίας, αναμένεται μία νομική μελέτη, η οποία θα κατατεθεί, ενώ, από την ερχόμενη εβδομάδα, θα ξεκινήσει διάλογος με τους κοινωνικούς εταίρους.

Στο επίκεντρο της συνάντησης τέθηκε και η αδήλωτη εργασία, ενώ, παράλληλα, εξετάστηκε και το κατά πόσο εξελίσσεται το πρότζεκτ για τη διαλειτουργικότητα των πληροφοριακών συστημάτων.

Στην εν λόγω συνάντηση με τους θεσμούς δεν ετέθη το θέμα του κατώτατου μισθού. Όπως είπε υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος, το ζήτημα του κατώτατου μισθού θα αποτελέσει τμήμα της γενικής αναπτυξιακής στρατηγικής, που θα θέσει η κυβέρνηση σε γνώση των θεσμών περί τα τέλη του Απριλίου. «Θα είναι στις βασικές στοχεύσεις της αναπτυξιακής στρατηγικής, όπως οι συλλογικές συμβάσεις, καθώς και κάποια ζητήματα για την επισφάλεια στην αγορά εργασίας» σχολίασε το υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος.

Σε θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε και η συζήτηση για τα θέματα της κοινωνικής πρόνοιας. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εργασίας, οι θεσμοί εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για το πιλοτικό πρόγραμμα απονομής προνοιακών επιδομάτων σε άτομα με αναπηρία από την Αττική. Επίσης, όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, σχεδιάζεται ένα πιλοτικό πρόγραμμα για τον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνικών (ΟΑΣΑ), ώστε να μετρηθούν οι ωφελούμενοι και τα κόστη.

Τέλος, στη συνάντηση συζητήθηκε και το στεγαστικό επίδομα, ένα θέμα που αφορά, κυρίως, το 2019 και θα ξεκινήσει να συζητείται, αρχικά, σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων...

Δεν υπάρχουν σχόλια: