18.2.18

Σε αχαρτογράφητα νερά το Σκοπιανό...

Τα δύο «αγκάθια» που προκαλούν πονοκέφαλο...

Σε αχαρτογράφητα νερά οδηγούνται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων για το...
ζήτημα της ονομασίας της γειτονικής χώρας.

Οι συζητήσεις και επαφές του Νίκου Κοτζιά με τον Νίκολα Ντιμιτρόφ είναι συχνές και έχουν προχωρήσει αρκετά αλλά συμφωνία υπάρχει μόνο σε κάποια από τα ζητήματα που συζητούνται.

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ της «Καθημερινής» της Κυριακής, τα πλέον ακανθώδη ζητήματα παραμένουν στο τραπέζι την ώρα που τα χρονικά περιθώρια στενεύουν με την ΠΓΔΜ να επιθυμεί να προλάβει τις προθεσμίες για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Πρακτικά μέχρι το τέλος του μήνα θα έχουν διευθετηθεί και στις δύο χώρες οι συμβολικές υποχωρήσεις στις οποίες συμφώνησαν Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ.

Από πλευράς ΠΓΔΜ ήδη δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ που προβλέπει τη μετονομασία του δρόμου που οδηγεί από την πρωτεύουσα των Σκοπίων προς την Ελλάδα και του αεροδρομίου.

Στο τέλος του μήνα η Ελλάδα προχωρά σε χειρονομία καλής θέλησης με την κύρωση από τη Βουλή της δεύτερης φάσης της συμφωνίας σύνδεσης ΠΓΔΜ – ΕΕ. Λίγο αργότερα θα ακολουθήσει η προώθηση της υποψηφιότητα της γείτονος για την Πρωτοβουλία Αδριατικής Ιονίου.

Οι μετονομασίες – σύμφωνα με την «Καθημερινή» - ίσως οδηγήσουν τον κ. Κοτζιά από την Αθήνα στα Σκόπια στην πρώτη τέτοια πτήση μετά από 12 χρόνια.

Οι συχνές επαφές μεταξύ των δύο υπουργών είναι θετικές ωστόσο δεν συνιστούν κατ’ ανάγκη δείκτη προόδου των διαπραγματεύσεων.

Προ ολίγων ημερών ο Ζ. Ζάεφ τόνισε πως από τα επτά ζητήματα που βρίσκονται στο τραπέζι υπάρχει συμφωνία για τα τρία.

Υπενθυμίζεται πως στην ατζέντα των επτά σημείων περιλαμβάνεται κατ’ αρχάς το όνομα, έπειτα το εύρος χρήσης, η γλώσσα, η ταυτότητα, οι εμπορικές χρήσεις, τα ακρωνύμια που θα πρέπει να βασίζονται στη νέα ονομασία και τις συντμήσεις.

Όπως φαίνεται τα δύο «αγκάθια» είναι η γλώσσα και η ταυτότητα καθώς Ζάεφ και Ντιμιτρόφ έχουν κατ’ επανάληψη μιλήσει για την ανάγκη σεβασμού της «αξιοπρέπειας» των πολιτών της ΠΓΔΜ.

Σε γενικές γραμμές φαίνεται πως προκρίνεται η λύση της «Άνω Μακεδονίας» (Gorna Makedonija) με την Ελλάδα να προτιμά την σλαβική και αμετάφραστη εκδοχή.

Τέλος, να σημειώσουμε πως κρίσιμο είναι και το θέμα της νομιμοποίησης. Και από τις δύο πλευρές έχει προσδιοριστεί ότι το νέο σύμφωνο ανάμεσα σε Αθήνα και Σκόπια θα επικυρωθεί ως διεθνής συμφωνία δια της απλής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας...

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: