17.2.18

«Το αποτέλεσμα μιας σύγκρουσης θα ηταν αβέβαιο»...


Η κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο Ανατολικό Αιγαίο δεν είναι κάτι πρωτοφανές, αφού οι δύο χώρες έχουν ένα μακρύ ιστορικό ανταγωνισμού στην περιοχή. Για να καταλάβουμε τις διαφορές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και για να μάθουμε αν είναι υπαρκτό το...
ενδεχόμενο αυτές να οδηγήσουν σε στρατιωτική σύγκρουση, το VICE έθεσε στον Αθανάσιο Γραμμένο, Διδάκτορα Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, δέκα ερωτήσεις για όλα όσα πρέπει να ξέρουμε για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

VICE: Είναι υπαρκτός ο κίνδυνος πολεμικής σύρραξης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, όταν μάλιστα και οι δύο χώρες είναι μέλη του ΝΑΤΟ;

Αθανάσιος Γραμμένος: Εκτιμώ ότι η προοπτική της γενικευμένης πολεμικής σύρραξης δεν είναι στα σχέδια -ούτε προς το συμφέρον- των εμπλεκόμενων χωρών, επομένως δεν είναι πιθανή. Υπαρκτή, όμως, είναι πάντα. Διότι η κλιμάκωση της έντασης μπορεί ακόμη και από ασήμαντες αφορμές να προκαλέσει ένα θερμό επεισόδιο.

Από άποψη διεθνούς δικαίου, ποιος και γιατί έχει δίκιο στο ζήτημα των Ιμίων;
Το 1947, με τη Συνθήκη των Παρισίων, τα Δωδεκάνησα και όλα τα μικρά νησιά -και νησίδες- δυτικά της θαλάσσιας μεθορίου περιέρχονταν στην ελληνική επικράτεια. Μετά την υπογραφή της Συνθήκης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, το 1982, όλα αυτά τα νησιά κατοχύρωναν το δικαίωμα στην υφαλοκρηπίδα, που ουσιαστικά σημαίνει «δικαιώματα χρήσης και εκμετάλλευσης» θαλάσσιου και υποθαλάσσιου χώρου. Η Τουρκία αρνήθηκε να υπογράψει τη Συνθήκη, παρά το γεγονός ότι την έχει εφαρμόσει στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας. Έκτοτε, αμφισβητεί το καθεστώς των νησιών του Αιγαίου (και ειδικά του Καστελλόριζου, που αποτελεί τον σύνδεσμο της ελληνικής ΑΟΖ με την κυπριακή και την αιγυπτιακή) και προσπαθεί να ακυρώσει de facto την ελληνική κυριαρχία.

Γιατί σήμερα η Τουρκία κλιμακώνει την ένταση στο Αιγαίο;
Ο στρατηγικός στόχος της Τουρκίας είναι ο τελικός έλεγχος των ενεργειακών κοιτασμάτων της Κύπρου και συνολικά η επικυριαρχία στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτό επιβάλλει την εξουδετέρωση κάθε απειλής επί της πρωτοκαθεδρίας της. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Ahmet Davutoğlu, πρώην πρωθυπουργός και μέντορας του Erdoğan, είχε υποστηρίξει ότι ακόμη και αν δεν υπήρχε ούτε ένας Τούρκος στην Κύπρο, πάλι θα έπρεπε η Τουρκία να στείλει στρατό κατοχής. Υπάρχει, όμως, ένας ακόμη λόγος, που αφορά το εσωτερικό μέτωπο. Πιο συγκεκριμένα, ο Erdoğan προσπαθεί να απαντήσει στην εθνικιστική αντιπολίτευση, που τον κατηγορεί για ενδοτισμό.



Πώς θα πρέπει να αντιμετωπίσει η Ελλάδα την τουρκική προκλητικότητα;
Η Ελλάδα έχει ως βασική -αν όχι αποκλειστική- επιλογή τη διπλωματία, σε ένα αφιλόξενο περιβάλλον, όπου οι σύμμαχοι είναι απρόθυμοι και οι πόροι -ελέω κρίσης- πολύ περιορισμένοι. Επιβάλλεται, καταρχάς, η στρατιωτική ετοιμότητα και εν συνεχεία η κινητοποίηση σε διαρκές πολιτικό πλαίσιο προς τις χώρες που έχουν κοινά συμφέροντα με την Ελλάδα. Σε επίπεδο τακτικής, η Τουρκία συχνά εγείρει πολλαπλές αξιώσεις, ώστε στο τέλος να τις ανταλλάσσει, για να «συμβιβαστεί» με τις ΗΠΑ ή με την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ). Όσο υπάρχουν ανοικτά θέματα που μπορούμε να προβάλλουμε ως μοχλό πίεσης, θα πρέπει να τα αξιοποιήσουμε. Το παν είναι να μη δημιουργηθούν τετελεσμένα υπέρ της Τουρκίας.



Διαβάστε ολόκληρη την συνέντευξη, ΕΔΩ...

πηγη VICE

Δεν υπάρχουν σχόλια: