13.2.18

Εμπρός Αντρέα για μία ήττα νέα...

Συνεχίζεται η αναταραχή στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας, το SPD, την προσωρινή ηγεσία του οποίου αναλαμβάνει εκτός...
απροόπτου σήμερα η επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Αντρέα Νάλες, παίρνοντας τη σκυτάλη από τον... μετέωρο Μάρτιν Σουλτς.

Και λέμε «προσωρινή», διότι η Νάλες δέχεται ήδη σφοδρά πυρά από πρωτοκλασάτα στελέχη αλλά και από απλά μέλη -και ιδιαίτερα από τη Νεολαία του κόμματος- που κατηγορούν την ηγεσία αλλά και προσωπικά τη Νάλες για το «παζάρι» με τη γερμανική Δεξιά που οδήγησε στη συμφωνία για «μεγάλο συνασπισμό», προσάπτοντάς τους πως έλαβαν τις κρίσιμες αποφάσεις σε στενό κύκλο και χωρίς καμιά επαφή με τη βάση.

Ταυτόχρονα, ενόψει της ψηφοφορίας των μελών για την επικύρωση της συμμετοχής του κόμματος στην κυβέρνηση συνασπισμού και της αλλαγής αρχηγού, όπου είναι πολύ πιθανόν πλέον να ανατραπούν τα πάντα, πολλά στελέχη ζητούν την απευθείας εκλογή του επόμενου αρχηγού από τη βάση του κόμματος.

«Στην ανανέωση του SPD πρέπει να περιλαμβάνεται και μια διαφανής διαδικασία για την εκλογή του αρχηγού. Δεν μπορεί η ηγεσία του SPD να χαρίζεται με αυτόν τον τρόπο και το κόμμα να βρίσκεται προ τετελεσμένων γεγονότων», δήλωσε το στέλεχος της αριστερής πτέρυγας του SPD Χίλντε Ματχάις στην «Tagesspiegel».

Αντίθετα, ο αντιπρόεδρος του SPD Ραλφ Στέγκνερ και μέλος της ηγετικής ομάδας απέρριψε αυτές τις... επικίνδυνες αμεσοδημοκρατικές σκέψεις, επισημαίνοντας ότι κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από το καταστατικό.

«Ή νοικοκυρά ή καγκελάριος»

Να σημειωθεί εδώ ότι η 47χρονη Νάλες, που διετέλεσε υπουργός Εργασίας στην προηγούμενη κυβέρνηση Μέρκελ, δεν κατηγορείται άδικα, αφού έπαιξε ρόλο-κλειδί στην προαναφερθείσα... κωλοτούμπα.

Ενώ όσο διαρκούσε η διαπραγμάτευση των Χριστιανοδημοκρατών με Πράσινους και Φιλελεύθερους για κυβέρνηση «Τζαμάικα» επέμενε στη φιλολαϊκή, «αριστερή» πολιτική γραμμή και την παραμονή στην αντιπολίτευση, τελικά τα «γύρισε» πρώτα υποστηρίζοντας στο έκτακτο συνέδριο του κόμματος την έναρξη διαπραγματεύσεων με τη Χριστιανοδημοκρατική Ενωση και, στη συνέχεια, πρωταγωνιστώντας στο παρασκηνιακό παζάρι.

Η Νάλες άλλωστε δεν κρύβει τις φιλοδοξίες της. Οταν ρωτήθηκε πρόσφατα τι δουλειά θέλει να κάνει στο μέλλον, απάντησε απλά: «Ή νοικοκυρά ή καγκελάριος»!

Αν και με τα σημερινά τραγικά ποσοστά του SPD, που μετά τη στροφή στο θέμα του συνασπισμού έπεσαν ακόμη και στο 18%, η Νάλες δεν βλέπει καγκελαρία ούτε με κιάλι...

Φίδια... Βερολίνου

Αίσθηση προκάλεσε πάντως το χτεσινό δημόσιο ξέσπασμα της αδελφής του Μάρτιν Σουλτς, Ντόρις Χαρστ, που δήλωσε στην εφημερίδα Die Welt ότι η ηγετική ομάδα του SPD, και προσωπικά η Αντρέα Νάλες και ο νέος υπουργός Οικονομικών Ολαφ Σολτς είπαν ψέματα και εξαπάτησαν τον Σουλτς χρησιμοποιώντας τον ως «αποδιοπομπαίο τράγο» και φορτώνοντάς του την ευθύνη για την προαποφασισμένη από τους ίδιους... κυβίστηση και τη συμφωνία με τη Μέρκελ.

Χαρακτήρισε μάλιστα την ηγεσία του SPD σαν «λάκκο με τα φίδια του Βερολίνου», υποστηρίζοντας ότι η συγκεκριμένη ομάδα στελεχών που χειρίστηκε τη διαπραγμάτευση εν κρυπτώ και παραβύστω, μεθόδευσε και τον αποκλεισμό του Ζίγκμαρ Γκάμπριελ από την επόμενη κυβέρνηση!...


efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: