25.2.18

Ποιοι ρίχνουν νερό στον μύλο της Χρυσής Αυγής...


H δημοσκόπηση της Metron Analysis που δημοσιεύει σήμερα το «ΒΗΜΑ» μάλλον εμπεριέχει χρήσιμα στοιχεία προς προβληματισμό στο επιτελείο της...
αξιωματικής αντιπολίτευσης. Όχι τόσο γιατί το ποσοστό της ΝΔ εμφανίζει πτώση (κατά 0,5%) σε σχέση με τον Ιανουάριο και η διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ έχει μειωθεί σχεδόν κατά μία μονάδα, όσο διότι για πρώτη φορά καταγράφεται  το δημοσκοπικό αποτύπωμα της ultra δεξιάς στροφής της συντηρητικής παράταξης.

Και στο εν λόγω αποτύπωμα η κερδισμένη δεν είναι η Νέα Δημοκρατία του Σαμαρά, του Άδωνι και του, εσχάτως υπερπατριώτη, Κυριάκου Μητσοτάκη αλλά η Χρυσή Αυγή και άλλα εθνικιστικά σχήματα που κινούνται στις παρυφές της άκρας δεξιάς.


Με βάση την εκτίμηση ψήφου που δίνει η Metron Analysis, η Χρυσή Αυγή συγκεντρώνει ποσοστό 9,4% και περνά στην τρίτη θέση, μπροστά από το Κίνημα Αλλαγής και πίσω από την ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Στην αντίστοιχη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρίας τον Ιανουάριο η Χρυσή Αυγή είχε ποσοστό 6,6% και βρισκόταν στην τέταρτη θέση πίσω από το Κίνημα Αλλαγής, ήτοι μέσα στον τελευταίο μήνα έκανε άλμα κοντά στο 3%.

Από την δημοσκόπηση της Metron προκύπτει επίσης, για πρώτη φορά, ευκρινές πολιτικό ίχνος και δύο ακόμη υπερδεξιών εθνικιστικών σχημάτων, της Εθνικής Ενότητας και της Ελληνικής Λύσης που λαμβάνουν από 1,5% έκαστο. Η Εθνική Ενότητα είναι το κόμμα που ίδρυσαν ο Γιώργος Καρατζαφέρης και ο Τάκης Μπαλτάκος και η Εθνική Λύση είναι ο πολιτικός φορέας του Κυριάκου Βελόπουλου. Αμφότερα διαφέρουν μεν σε αρκετά σημεία από το νεοναζιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής, κινούνται όμως καθαρά στον σκληρό εθνικιστικό χώρο. Εάν, δε, προστεθούν τα ποσοστά τους σε εκείνα της Χρυσής Αυγής, τότε ο χώρος της ευρύτερης ακραίας και εθνικιστικής δεξιάς αγγίζει το 12,5%.

Πρόκειται για ένα ποσοστό ανησυχητικά και πρωτόγνωρα υψηλό που έχει μεν ως κέντρο αναφοράς το Μακεδονικό, αλλά αντανακλά και μια σειρά σύνθετων παραγόντων. Ο ΣΥΡΙΖΑ, για παράδειγμα, εμφανίζει μεγάλη πτώση και εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά στην Μακεδονία, από 12,6% έως 14,8%, υπερκαλύπτει όμως τις απώλειες και εν τέλει ενισχύεται εισπράττοντας σημαντικά δημοσκοπικά οφέλη από το σκάνδαλο Novartis.

Στον αντίποδα, οι απώλειες της κυβέρνησης λόγω Μακεδονικού και συλλαλητηρίων δεν ευνοούν στο τελικό ισοζύγιο την ΝΔ αλλά την ακροδεξιά Χρυσή Αυγή και τα εθνικιστικά σχήματα. Και τούτο, παρά την μετατόπιση της ΝΔ στην θέση της «μη λύσης» για το Μακεδονικό, την εγκατάλειψη της γραμμής Καραμανλή και Βουκουρεστίου, και την στροφή της σε σκληρή δεξιά ατζέντα - την ατζέντα Άδωνι και Σαμαρά.

Εν κατακλείδει, και ως πρώτο πολιτικό αποτύπωμα, η υπερδεξιά στροφή και η εθνικιστική ρητορική από την ΝΔ δείχνει να γίνεται - ξανά - το όχημα νομιμοποίησης και απενοχοποίησης της ακροδεξιάς, μηδέ της Χρυσής Αυγής εξαιρουμένης.

Εάν αυτό το αποτύπωμα επιβεβαιωθεί και παγιωθεί και στις επόμενες μετρήσεις, είναι ικανός λόγος για να ανησυχήσει σοβαρά το σύνολο του πολιτικού συστήματος. Και για να σημάνει συναγερμός σε όλους εκείνους τους παράγοντες και επιτελείς της ΝΔ - με πρώτο τον αρχηγό της Κυριάκο Μητσοτάκη - που έκαναν την στρατηγική επιλογή της υπερδεξιάς μετατόπισης προκειμένου να καλύψουν τα εθνικιστικά νώτα της παράταξης και να μην επιτρέψουν την εκ δεξιών γέννηση νέου κόμματος…

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: