28.2.18

Επί τάπητος οι αλλαγές στον νόμο Κατσέλη...

Οι αλλαγές στον νόμο Κατσέλη, η πορεία του εξωδικαστικού και οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί θα βρεθούν στο...
επίκεντρο των σημερινών, σε επίπεδο επικεφαλής, διαπραγματεύσεων μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών. Χθες προηγήθηκε συνάντηση των τεχνικών κλιμακίων, όπου και συζητήθηκαν οι αλλαγές που έχουν συμφωνηθεί επί του νόμου Κατσέλη. Ωστόσο, οι αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν σε ανώτατο επίπεδο, κάτι που αναμένεται να γίνει σήμερα.

Σχετικά με τον νόμο Κατσέλη, στις διαπραγματεύσεις του περασμένου φθινοπώρου είχε συμφωνηθεί να υπάρξουν τροποποιήσεις στον νόμο, ώστε να απορρίπτονται οι στρατηγικοί κακοπληρωτές. Στις αλλαγές που θα πρέπει να νομοθετηθούν στο επόμενο διάστημα, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνεται ότι:

1. Θα αίρεται υποχρεωτικά το τραπεζικό απόρρητο, όχι μόνο όσων θα αιτηθούν την προστασία του νόμου των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, αλλά και εκείνων που έχουν ήδη υπαχθεί ή βρίσκονται στα στάδια της προδικαστικής διαδικασίας. Στόχος είναι να διαπιστωθεί αν ο οφειλέτης έχει πραγματική οικονομική αδυναμία ή την προφασίζεται.
2. Θα παύει η αναστολή των καταδιωκτικών μέτρων όταν οι οφειλέτες που έχουν πάρει προσωρινή ή και οριστική απόφαση, σταματούν να πληρώνουν τις δόσεις τους. Σύμφωνα με το ισχύον πλαίσιο, για να αρθεί η αναστολή των διωκτικών μέτρων θα πρέπει το δικαστήριο να εκδώσει σχετική απόφαση.
3. Εντός 30 ημερών από την αναβολή της εκδίκασης της υπόθεσης, ο αιτών θα πρέπει να ζητήσει νέα δικάσιμο. Διαφορετικά δεν θα έχει δικαίωμα υπαγωγής.
4. Θα απορρίπτονται από την πρόνοια του νόμου όσοι έπειτα από δύο αναβολές της εκδίκασης δεν εμφανιστούν στο δικαστήριο.
5. Εκτός νόμου θα τίθενται όσοι διαπιστώθηκε ότι απέκρυψαν από δόλο οικονομικά στοιχεία ή με τον ίδιο τρόπο μετέβαλαν την περιουσιακή τους κατάσταση.
6. Θα επιβαρύνονται με τόκους υπερημερίας για το διάστημα που η οφειλή τους είχε «παγώσει» οι οφειλέτες που στη συνέχεια τίθενται εκτός νόμου.
7. Θα απαλλάσσεται ο πρωτοφειλέτης αν το πλάνο αποπληρωμής των χρεών αναλάβει εγγυητής του οφειλέτη.
8. Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την υπαγωγή του οφειλέτη στον νόμο θα προσκομίζουν στο δικαστήριο οι πιστωτές...


naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: