28.2.18

Παυλόπουλος: Στοιχειώδες χρέος μας...

τα σχολεία Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης...

«Στοιχειώδες χρέος για την Πολιτεία» χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, την οργάνωση και...
λειτουργία σχολείων Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, κατά την τελετή εγκαινίων του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου-Λυκείου Αθήνας, στην περιοχή του Θησείου, παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου, του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, του δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη, βουλευτών, καθώς και πολλών εκπαιδευτικών, μαθητών και γονέων.

Όπως διευκρίνισε ο κ. Παυλόπουλος, το κράτος οφείλει να εκπληρώνει την περί παιδείας αποστολή του, λαμβάνοντας υπόψη και τις ιδιαίτερες συνθήκες, υπό τις οποίες τελούν οι επιμέρους ομάδες μαθητών που είναι φορείς του δικαιώματος στην Παιδεία και πρόσθεσε ότι ο σεβασμός και η προστασία της Αξίας του Ανθρώπου αποτελούν την πρωταρχική υποχρέωση της Πολιτείας.

Επισήμανε, επίσης την έννοια της Αριστείας, υποστηρίζοντας πως «για ν' αναδειχθούν οι άριστοι κατά την σχολική τους πορεία πρέπει να παρέχονται σε κάθε παιδί, το οποίο είναι φορέας του δικαιώματος στην Παιδεία, τ' ανάλογα μέσα για να καταστεί άριστος, σύμφωνα με τις πραγματικές του δυνατότητες».

 
Αναφέρθηκε, επίσης, στην Αρχή της ισότητας, με τη μορφή της αναλογικής ισότητας που επιβάλλει ίση μεταχείριση ουσιωδώς όμοιων καταστάσεων και άνιση μεταχείριση ουσιωδώς ανόμοιων καταστάσεων, καθώς και στο δικαίωμα της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας του καθενός, πρωτίστως μέσω της ελεύθερης συμμετοχής στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της χώρας.

 «Αρα, όταν το Κράτος βρίσκεται ενώπιον των ευθυνών του ως προς την περί Παιδείας αποστολή του έναντι μαθητών που αντιμετωπίζουν ειδικές ανάγκες, οφείλει να οργανώνει -και μάλιστα στο ακέραιο- την σχετική διαδικασία, έτσι ώστε οι μαθητές με ειδικές ανάγκες να υπερασπίζονται την αξία τους και την ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους έχοντας τ' απαραίτητα και κατάλληλα ειδικά εφόδια, τα οποία αποτρέπουν την εις βάρος τους μειονεκτική αντιμετώπισή τους σε σχέση με τους λοιπούς συμμαθητές τους. Ήτοι τα εφόδια, τα οποία επιτρέπουν σ' όλους τους μαθητές, χωρίς αυθαίρετες διακρίσεις, να ξεκινούν, κατά το δυνατόν, από την ίδια αφετηρία» υπογράμμισε ο κ. Παυλόπουλος.

Από την πλευρά του ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου δεσμεύτηκε για προσλήψεις μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού και στάθηκε ιδιαίτερα στην επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, υπογραμμίζοντας τον μεγάλο αγώνα που δίνουν καθημερινά μαζί με τους γονείς...

Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: