13.2.18

Δεν χάνει ευκαιρία για πολιτική εκμετάλλευση….

Τεράστιες οι ευθύνες της κυβέρνησης για τις προκλήσεις των Τούρκων, λέει ο Μητσοτάκης...

Έκτακτη σύσκεψη υπό τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στον...
απόηχο της αυξανόμενης τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη σύσκεψη, ο κ. Μητσοτάκης εξαπέλυσε πυρά στην κυβέρνηση κάνοντας λόγο για «τεράστιες ευθύνες στους χειρισμούς της στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και Άμυνας», τις οποίες «αντιλαμβάνονται όλοι οι πολίτες», αν και όπως τόνισε «δεν είναι σήμερα η κατάλληλη ώρα να αναδειχθούν από τη ΝΔ».

Αναλύοντας τις ενέργειες της γείτονος στο Αιγαίο και στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου οι περισσότεροι από τους μετέχοντες δεν έκρυψαν την έντονη ανησυχία τους για το ενδεχόμενο περαιτέρω κλιμάκωσης των προκλήσεων από πλευράς της Τουρκίας.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης στο επικείμενο ταξίδι στο Μόναχο “Munich Security Conference” (θεωρείται το ετήσιο Νταβός στα γεωπολιτικά θέματα) θα αναδείξει σε σειρά επαφών που θα έχει την εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα με πλήρη καταγραφή των τελευταίων περιστατικών στο Αιγαίο, υπενθυμίζοντας για μια ακόμη φορά τις πάγιες εθνικές θέσεις.

Η σύσκεψη έρχεται έπειτα από την κατάθεση αιτήματος βουλευτών της ΝΔ για σύγκληση της επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής κεκλεισμένων των θυρών.

Στην επιστολή τους οι βουλευτές αναφέρουν πως «η επιδείνωση της τουρκικής παραβατικής συμπεριφοράς στο Αιγαίο συνεχίσθηκε καθ’ όλο το 2017, το οποίο έκλεισε με τον υψηλότερο αριθμό παραβιάσεων εθνικών χωρικών υδάτων και εναέριου χώρου των τελευταίων 15 ετών. Από τις αρχές του έτους η συμπεριφορά αυτή έλαβε ακόμη πιο ανησυχητική μορφή με επαναλαμβανόμενα περιστατικά προκλητικών ενεργειών από τουρκικά σκάφη στην περιοχή των Ιμίων, τα οποία μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις πραγματοποιήθηκαν σε ελληνικά χωρικά ύδατα δυτικά των νησίδων», αναφέρουν χαρακτηριστικά στην επιστολή τους προς τον πρόεδρο κ. Δουζίνα και προσθέτουν:

«Ακραία πρόκληση συνιστά ο χθεσινός εμβολισμός σκάφους του Ελληνικού Λιμενικού Σώματος από τουρκική ακταιωρό εντός ελληνικών χωρικών υδάτων στην περιοχή των Ιμίων. Αυτό το κλίμα έντασης συντηρείται και κλιμακώνεται από τις εμπρηστικές δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων, αποκορύφωμα των οποίων αποτελούν οι σημερινές δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν, ο οποίος απείλησε ευθέως με χρήση των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων εναντίον της χώρας μας και της Κύπρου».

Αξίζει να σημειωθεί πως στη συνεδρίαση ζητείται η παρουσία των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας, Ν. Κοτζιά και Π. Καμμένου αντίστοιχα, καθώς και του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Ναυάρχου Ε. Αποστολάκη.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, ο Τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος σε δήλωσή του είχε κάνει λόγο για επικίνδυνη κλιμάκωση και υποστήριξε ότι «οι απαράδεκτες απειλές Ερντογάν και η ακραία πρόκληση του εμβολισμού σκάφους του Λιμενικού από τουρκική ακταιωρό μέσα στα χωρικά μας ύδατα, στην περιοχή των Ιμίων, συνιστούν επικίνδυνη κλιμάκωση. Αποτελούν νέους κρίκους στην αλυσίδα των προκλήσεων που ακολούθησαν την επίσκεψη Ερντογάν στη χώρα μας»...

Δεν υπάρχουν σχόλια: