24.2.18

Φεύγει το γεωτρύπανο της ΕΝΙ...

Κυπριακή ΑΟΖαπό την Κυπριακή ΑΟΖ...

Σε απόσταση 18 ναυτικών μιλίων ανοικτά της Λεμεσού έχει αγκυροβολήσει το γεωτρύπανο της ΕΝΙ Saipem 12000. Το σκάφος δεν...
θα προσεγγίσει το αγκυροβόλιο Λεμεσού και θα παραμείνει σε διεθνή χωρικά ύδατα μέχρι την αναχώρηση του για το Μαρόκο. Ικανοποιημένη η κυπριακή κυβέρνηση από τα αποτελέσματα της άτυπης συνόδου των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι ναυτικοί τραμπουκισμοί της Τουρκίας δεν επέτρεψαν χθες στο Saipem να προσεγγίσει την περιοχή «Σουπιά» και σύμφωνα με πληροφορίες του ΡΙΚ, το σκάφος αναμένεται να αναχωρήσει για το Μαρόκο.

Το σκηνικό έντασης που στήθηκε προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη να παρουσιάζει στην στην άτυπη σύνοδο της Ε.Ε. οπτικό υλικό με τις προκλήσεις των Τούρκων.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μετέδωσαν κυπριακά μέσα ενημέρωσης, μία τουρκική φρεγάτα παραλίγο να συγκρουστεί με το πλωτό γεωτρύπανο όμως ο ελιγμός του καπετάνιου του Ιταλικού πλοίου, απέτρεψε τα χειρότερα.

Το σκηνικό μεταφέρθηκε στις Βρυξέλλες, όπου η κυπριακή κυβέρνηση εμφανίζεται ιδιαίτερα ικανοποιημένη από τα αποτελέσματα της συνόδου.

Όπως δήλωσε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Βίκτωρας Παπαδόπουλος, «υπήρξε ξεκάθαρη, συλλογική και αποφασιστική αντίδραση από τα κράτη-μέλη για τις παράνομες και πειρατικές ενέργειες της Τουρκίας τόσο στην Κυπριακή ΑΟΖ, όσο και στο Αιγαίο».

Είναι πολύ σημαντικό, ανέφερε ο Β. Παπαδόπουλος στο ΡΙΚ, το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι μας, θεωρούν ότι οι τουρκικές ενέργειες «δεν στρέφονται μόνον εναντίον της Κύπρου, αλλά και ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Για την αποχώρηση του γεωτρύπανου της ΕΝΙ από το οικόπεδο 3 της κυπριακής ΑΟΖ ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος συμφώνησε ότι πρόκειται για αρνητική εξέλιξη, αλλά αυτό, επισήμανε, «δεν θα εμποδίσει την Κυπριακή Δημοκρατία να συνεχίσει το ερευνητικό της πρόγραμμα» και μάλιστα, όπως προσέθεσε, τις επόμενες μέρες θα εντατικοποιηθεί.

Η πρόωρη ανανέωση της τουρκικής navtex (μέχρι τις 10 Μαρτίου) στο τεμάχιο 3 της κυπριακής ΑΟΖ έχει κλιμακώσει επικίνδυνα την ένταση στην περιοχή με την Κύπρο να απαντά με διπλωματία απέναντι στον πόλεμο νεύρων από την Τουρκία...


efsyn.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια: