15.2.18

ΗΠΑ: Νόμιμο και φτηνό το όπλο του τρόμου...

... με το οποίο έγινε η επίθεση σε σχολείο της Φλόριντα...

Το όπλο που χρησιμοποίησε ο δράστης της πολύνεκρης επίθεσης σε σχολείο της Φλόριντα ήταν ένα ημιαυτόματο τουφέκι AR-15, το...
οποίο είναι πολύ εύκολο να αγοράσει κάποιος στις ΗΠΑ: Νιούταουν, Ορλάντο, Ορόρα, Σαν Μπερναρντίνο, Ντάλας και χθες η πόλη Πάρκλαντ της Φλόριντα. Κοινό των επιθέσεων αυτών, το όπλο το οποίο χρησιμοποίησαν οι δράστες για να σκορπίσουν τον θάνατο.

Είναι το «αγαπημένο» όπλο των άρρωστων δραστών που προκαλούν πολλές επιθέσεις σε ανυπεράσπιστους ανθρώπους γιατί είναι φθηνό να το αγοράσει κάποιος, είναι φονικό και περιέργως είναι... νόμιμο σχεδόν σε ολόκληρες τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα «Bild», ανοίγοντας πυρ με το ημιαυτόματο AR-15 σκοτώνεις σε μικρό χρονικό διάστημα όσο τον δυνατόν περισσότερους ανθρώπους. Στις ΗΠΑ, τέτοιου είδους όπλα υπολογίζονται σε 3,7 εκατομμύρια.

Ο κατασκευαστής του, ο Γιουτζίν Στόουνερ, ο οποίος πέθανε το 1997, το προόριζε αποκλειστικά για στρατιωτική χρήση, όπως λένε τα παιδιά του επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι ο ίδιος δεν το διατηρούσε στην κατοικία του.

Μια από τις επιθέσεις στις οποίες χρησιμοποιήθηκε από τον δράστη Ομάρ Ματίν ήταν εκείνη στο Ορλάντο της Φλόριντα, στις 12 Ιουνίου του 2016, μέσα στο γκέι κλαμπ Pulse με 49 νεκρούς και 53 τραυματίες. Μετά τη συγκεκριμένη επίθεση, ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, είχε επαναλάβει ότι είναι απαραίτητη η απαγόρευση των ημιαυτόματων όπλων.

Το όπλο αυτό είχε χρησιμοποιηθεί στις 14 Δεκεμβρίου του 2012 όταν ένας ένοπλος εισέβαλε στο δημοτικό σχολείο Σάντι Χουκ, στο Νιουτάουν της πολιτείας Κονέκτικατ των ΗΠΑ, σκότωσε 20 μαθητές και 6 μέλη του διδακτικού προσωπικού και στη συνέχεια αυτοκτόνησε. Το περιστατικό προκάλεσε διεθνές ενδιαφέρον και αναζωπύρωσε στις ΗΠΑ τη συζήτηση για το νομικό καθεστώς της οπλοκατοχής.

Το πρωί της 14ης Δεκεμβρίου ο 20χρονος Άνταμ Λάντζα σκότωσε τη μητέρα του Νάνσι και στη συνέχεια κατευθύνθηκε με αυτοκίνητο στο δημοτικό σχολείο. Λίγο μετά τις 9:35 π.μ. εφοδιασμένος με τρία ημιαυτόματα όπλα, τα οποία είχε νόμιμα στην κατοχή της η μητέρα του, παρέκαμψε την κλειδωμένη πόρτα του σχολείου πυροβολώντας ένα τζάμι και στη συνέχεια άνοιξε πυρ αδιακρίτως σε όποιον έβρισκε μπροστά του. Τα περισσότερα από τα θύματά του είχαν πυροβοληθεί πολλές φορές. Ο τελευταίος πυροβολισμός ακούστηκε στις 9:40 π.μ. όταν ο Λάντζα αυτοκτόνησε.

Στις 20 Ιουλίου του 2012, ένας νεαρός βαριά οπλισμένος, ο οποίος έφερε το συγκεκριμένο τουφέκι, διέκοψε τη μεταμεσονύχτια πρεμιέρα μιας ταινίας της σειράς Batman σε μια κινηματογραφική αίθουσα στην Ορόρα του Κολοράντο κι άνοιξε πυρ εναντίον των θεατών, σκοτώνοντας 12 ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους 70.

Στις 2 Δεκεμβρίου του 2015 ένα ζευγάρι ριζοσπαστικοποιημένων ισλαμιστών πακιστανικής καταγωγής άνοιξε πυρ με το ημιαυτόματο αυτού του τύπου κατά τη διάρκεια μιας χριστουγεννιάτικης γιορτής στο Σαν Μπερναρντίνο της Καλιφόρνια σκοτώνοντας 14 ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους 22.

Στις 8 Ιουλίου του 2016, ένας ελεύθερος σκοπευτής στο Ντάλας του Τέξας χρησιμοποιώντας το ημιαυτόματο AR-15 σκότωσε πέντε αστυνομικούς.

Χαρακτηριστικό είναι ότι η ιστοσελίδα του αμερικανικού δικτύου CNBC φιλοξενεί "αφιέρωμα" στο συγκεκριμένο όπλο με τίτλο: "ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΟΠΛΟ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ: Η ΑΝΟΔΟΣ ΤΟΥ AR-15".

"Είναι νόμιμο και φονικό, κάτι περισσότερο από τρία κιλά πλαστικού με ατσάλι, μπορεί να ρίξει σφαίρα σε απόσταση 2.0455 μιλίων. Για κάποιους, το AR-15 είναι ένα εξαιρετικό κατασκευαστικό κομμάτι και σύμβολο μιας από τις βασικότερες ελευθερίες της Αμερικής. Για άλλους είναι κάτι αισχρό, ένα όπλο που δεν δικαιολογείται με κανέναν τρόπο να βρίσκεται σε χέρια πολιτών...". Ο δημοσιογράφος του CNBC Μπράιαν Σάλιβαν εξετάζει στο ρεπορτάζ του τους λόγους που έγινε τόσο δημοφιλές το τουφέκι αυτό στις ΗΠΑ, το οποίο χαρακτηρίζεται "ο αστέρας της ροκ της αμερικανικής βιομηχανίας όπλων" και αναφέρεται στην κριτική που δέχεται...

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: