23.2.18

Βαλίτσες, κοκαΐνη, κάμερες...

...και στη μέση η ρωσική πρεσβεία...

Απίστευτη αστυνομική ιστορία βρίσκεται σε εξέλιξη στο Μπουένος Άιρες και περιλαμβάνει όλα εκείνα τα στοιχεία που θα δημιουργούσαν μία εντυπωσιακή ταινία κατασκοπείας. Διαφθορά, διπλωμάτες, αστυνομικοί και περίπου... 400 κιλά κοκαΐνης μέσα σε κτίριο της...
ρωσικής πρεσβείας.

Η υπόθεση ξεκινάει τον Δεκέμβρη του 2016 όταν ο ίδιος ο Ρώσος πρέσβης Βίκτορ Κορονέλι κατήγγειλε ότι εντόπισε ναρκωτικά μέσα σε ένα κτίριο, παράρτημα της πρεσβείας. Έπειτα από έρευνα εντοπίστηκαν 16 βαλίτσες με 389 κιλά κοκαΐνης.

Στη συνέχεια οι αρχές της Αργεντινής, σε συνεργασία με την ρωσική κυβέρνηση, αποφάσισαν να στήσουν μία απίθανη «πλεκτάνη» προκειμένου να εντοπίσουν και να εξαρθρώσουν την εγκληματική οργάνωση που χρησιμοποιούσε την υπηρεσία διπλωματικού ταχυδρομείου της ρωσικής πρεσβείας για να εισάγει ναρκωτικά στη χώρα.

Οι ερευνητές αντικατέστησαν τα ναρκωτικά με αλέυρι και τοποθέτησαν συσκευές παρακολούθησης μέσα στις βαλίτσες ώστε να μπορέσουν να παρακολουθήσουν τη συναλλαγή.

Η ρωσική κυβέρνηση, από την πλευρά τους, παρείχε και αεροπλάνο για την παρακολούθηση της παράδοσης των αποσκευών στη Μόσχα στις 12 Δεκεμβρίου 2017. Τελικά συνελήφθησαν πέντε άτομα. Μεταξύ αυτών που συνελήφθησαν στο Μπουένος Άιρες και ένας πολιτογραφημένος Ρώσος πολίτης, ο οποίος εντάχθηκε στην αστυνομία της αργεντίνικης πρωτεύουσας το 2013, σύμφωνα με την υπουργό Εσωτερικών της Αργεντινής Πατρίτσια Μπούλριτς.

Σύμφωνα με τις αρχές η κοκαΐνη είναι πολύ υψηλής καθαρότητας, προοριζόταν για τη Ρωσία και ίσως και για τη Γερμανία, όπου φέρεται να έχει διαφύγει ο εγκέφαλος της οργάνωσης. Η αξία του συγκεκριμένου φορτίου ανέρχεται στα 50 εκατ. ευρώ.

Οι ερευνητές δεν έχουν ακόμη προσδιορίσει την προέλευση της κοκαΐνης. «Μπορεί να προέρχεται από την Κολομβία ή το Περού», σύμφωνα με την Μπούλριτς.

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: