28.2.18

Πρώτο σχέδιο συμφωνίας για το Brexit...

Αποτέλεσμα εικόνας για brexitMια πρώτη εκδοχή της συμφωνίας για το Brexit παρουσίασε σήμερα η Κομισιόν. Εντούτοις οι διαφωνίες σχετικά με το τι μέλλει γενέσθαι στη...
μεταβατική περίοδο μετά την έξοδο παραμένουν έντονες.

Το σχέδιο της συμφωνίας αποχώρησης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου παρουσίασε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Το σχέδιο αυτό μεταφράζει σε νομικούς όρους την κοινή έκθεση των διαπραγματευτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου για την πρόοδο που επιτεύχθηκε κατά το πρώτο στάδιο των διαπραγματεύσεων και που αφορά τις προτεραιότητες που είχαν τεθεί για το «διαζύγιο».

«Δεν θα πρέπει να εκπλήξει κανέναν. Καμία έκπληξη δεν περιλαμβάνεται σε αυτό το κείμενο» δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες. 

Ταυτόχρονα, όμως, το σχέδιο περιλαμβάνει μια πρόταση για την εισαγωγή κάποιου είδους τελωνειακών ελέγχων μεταξύ της νήσου της Ιρλανδίας και της νήσου της Βρετανίας προκειμένου να διατηρηθεί η ενότητα της ενιαίας αγοράς και να προστατευτεί η Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής για την αποφυγή "σκληρών συνόρων" μεταξύ του Νότου και του Βορρά της Ιρλανδίας.

Ερωτηθείς εάν η πρόταση αυτή αμφισβητεί την εδαφική κατάσταση μεταξύ της Β. Ιρλανδίας και της Βρετανίας, ο Μ. Μπαρνιέ ανέφερε σήμερα ότι πρόκειται μόνο για μία από τις τρεις εναλλακτικές που διερευνούνται και ότι η Μ. Βρετανία θα πρέπει να προχωρήσει σε αντιπροτάσεις, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία. 

«Δεν αμφισβητούμε τη συνταγματική και θεσμική τάξη του Ην. Βασιλείου. Σεβόμαστε την επικράτειά του αλλά «σε ένα νησί που υπάρχουν δύο κράτη», πρέπει να διασφαλιστεί ότι η Συμφωνία της Μ.Παρασκευής θα συνεχίσει να είναι σεβαστή. Η θέση μου είναι ότι πρέπει να υπάρχει μια λύση λειτουργική και με νομική συνεκτικότητα», είπε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά το ρόλο του Δικαστηρίου της ΕΕ, στο σχέδιο περιλαμβάνεται η πρόταση να είναι αυτό υπεύθυνο για τη συμφωνία αποχώρησης και όποιες διαφωνίες προκύπτουν σε σχέση με αυτήν.

Εξάλλου, το κείμενο που είδε σήμερα το φως της δημοσιότητας περιλαμβάνει και προτάσεις σχετικά με τη μεταβατική περίοδο, βάσει των συμπληρωματικών οδηγιών διαπραγμάτευσης που ενέκρινε πρόσφατα το Συμβούλιο. «Υπάρχουν ακόμα μεγάλες αποκλίσεις με το Ην. Βασίλειο» επιβεβαίωσε σήμερα ο Μ. Μπαρνιέ. 

Ειδικότερα, ανέφερε ότι το Ην. Βασίλειο δεν δέχεται τη θέση της ΕΕ ότι οι πολίτες της ΕΕ που φτάνουν στο ΗΒ κατά τη μεταβατική περίοδο θα έχουν τα ίδια δικαιώματα με αυτούς που φτάνουν εκεί πριν από την ημερομηνία αποχώρησης. Επιπλέον, το ΗΒ ζητά να μην εφαρμόζει νέους κοινοτικούς νόμους με τους οποίους δεν θα συμφωνεί κατά την μεταβατική περίοδο.

«Η μεταβατική περίοδος δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη» επανέλαβε χθες ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ, ενώ ανέφερε ότι νέος γύρος διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών θα λάβει χώρα την επόμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες.

Τ. Μέι: Το σχέδιο συμφωνία για το Brexit υπονομεύει το Ηνωμένο Βασίλειο

Η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι δήλωσε πως το σχέδιο της συμφωνίας για το Brexit, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υπονομεύει την κοινή αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου και απειλεί τη συνταγματική ακεραιότητά του.

«Το σχέδιο του νομικού κειμένου που δημοσιοποίησε σήμερα η Επιτροπή, αν εφαρμοστεί, θα υπονομεύσει την κοινή αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου και θα απειλήσει τη συνταγματική ακεραιότητα του Ηνωμένου Βασιλείου δημιουργώντας ένα τελωνειακό και ρυθμιστικό σύνορο στη θάλασσα της Ιρλανδίας», δήλωσε η Μέι μιλώντας στο κοινοβούλιο.

«Κανένας πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου δεν θα συμφωνούσε ποτέ σε κάτι τέτοιο», τόνισε.

Η Μέι δήλωσε ακόμη πως ενδεχόμενη συμφωνία πάνω σε μια νέα τελωνειακή ένωση με την ΕΕ μετά το Brexit θα πρόδιδε την απόφαση που ελήφθη κατά το δημοψήφισμα του 2016 και επέκρινε τα σχετικά σχέδια του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος.

Η Μέι δήλωσε στο κοινοβούλιο πως η κυβέρνησή της θέλει να σφραγίσει μια συμφωνία με την ΕΕ με την οποία η Βρετανία θα ανακτήσει τον έλεγχο των νόμων, των συνόρων και των χρημάτων της και η οποία δεν θα οδηγήσει σ' ένα σκληρό σύνορο ανάμεσα στη Βόρεια Ιρλανδία και την Ιρλανδία.

Μπ. Τζόνσον: Το θέμα των ιρλανδικών συνόρων χρησιμοποιείται για ματαίωση του Brexit

Το θέμα των συνόρων της Βόρειας Ιρλανδίας με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας χρησιμοποιείται ως προσπάθεια να παραμείνει η Βρετανία σε τελωνειακή ένωση με τη ΕΕ και να ματαιωθεί το Brexit, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον (αναλυτικά)

DW-ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: