13.3.18

Καταθέτει ο Βενιζέλος...

...στην Προανακριτική για το σκάνδαλο Novartis...

Το απόγευμα της Τρίτης καταθέτει στην Προανακριτική Επιτροπή που ερευνά την υπόθεση Novartis ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος είχε ζητήσει αναπομπή της...
απόφασης της Ολομέλειας στο μέρος που τον αφορά και σε διαφορετική περίπτωση, όπως δήλωνε, θεωρεί άκυρη κάθε πράξη της επιτροπής. Το ΚΚΕ έχει αποχωρήσει από την Επιτροπή, ενώ σκέψεις για αποχώρηση έχουν εκφράσει ΝΔ και Δημοκρατική Συμπαράταξη, σε περίπτωση που δεν παρευρεθούν στην Επιτροπή οι προστατευόμενοι μάρτυρες.

Στις 17:00 συνεδριάζει η Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή «Για τη διενέργεια Προκαταρκτικής Εξέτασης σύμφωνα με την απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής που λήφθηκε κατά τη συνεδρίαση της 21ης Φεβρουάριου 2018 σχετικά με την υπόθεση NOVARTIS» με θέμα ημερήσιας διάταξης «την Παροχή εξηγήσεων από τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο επί τη βάσει της παραγράφου 4 του άρθρου 156 του Κανονισμού της Βουλής και του υπ.’ αρ. πρωτ.1/5.3.2018 εγγράφου αιτήματός του».

Σε επιστολή του προς την Επιτροπή την περασμένη εβδομάδα, ο Ευ. Βενιζέλος είχε ζητήσει την αυτοπρόσωπη παρουσία του στην Επιτροπή, αλλά και την  αναπομπή της απόφασης της Ολομέλειας στο μέρος που τον αφορά, καθώς  σε διαφορετική περίπτωση, όπως δήλωνε, θεωρεί άκυρη κάθε πράξη της επιτροπής. Υποστήριζε ότι η σύστασή της Επιτροπής δεν έχει γίνει σύμφωνα με τον νόμο, αφού δεν τηρήθηκε η πρόνοια του Κανονισμού της Βουλής πως σε πρόταση άσκησης δίωξης πρέπει να προσδιορίζονται με σαφήνεια οι αξιόποινες πράξεις ή παραλείψεις υπουργών.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ευ. Βενιζέλος ήταν ο μόνος βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης που είχε διαφοροποιήσει τη στάση του και είχε ψηφίσει υπέρ στην πρόταση της ΝΔ για σύσταση Επιτροπής που θα διερευνούσε τυχόν  ευθύνες των Παναγιώτη Κουρουμπλή, Ανδρέα Ξανθού και Παύλου Πολάκη στον τομέα του φαρμάκου.

Αποχώρησε το ΚΚΕ

Οι εργασίες της Επιτροπής συνεχίζονται μετ’ εμποδίων, καθώς στη δεύτερη μόλις συνεδρίαση το ΚΚΕ ανακοίνωσε την απόφαση του να αποχωρήσει, καταγγέλλοντας την πλειοψηφία ότι με παρελκυστικές πρακτικές και συζήτηση περί αρμοδιότητας αρνείται να εισέλθει στην ουσία της υπόθεσης.

«To KKE από την πρώτη στιγμή είχε πει ότι με τη στάση του δεν θα νομιμοποιούσε παιχνίδια για τη συγκρότηση και λειτουργία της ειδικής προκαταρκτικής επιτροπής. Η παρελκυστική τακτική, οι εκφυλιστικές διαδικασίες και λογικές δεν μπορούν να γίνουν άλλοθι για τη συμμετοχή του ΚΚΕ στη συγκεκριμένη διαδικασία.

Είχαμε τονίσει ότι η προκαταρκτική επιτροπή είναι πολιτικό όργανο με εισαγγελικές αρμοδιότητες, αλλά μπορεί και πρέπει να εξετάσει όλες τις κατηγορίες, ακόμη και αυτές που μπορεί τυχόν να έχουν παραγραφεί, με τον απαράδεκτο νόμο περί ευθύνης υπουργών, αλλά και σύνολο των ζητημάτων που αφορούν την υπόθεση, χωρίς εμπόδια, χωρίς καμία δικαιολογία. Δυστυχώς, η πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συζητούν το ζήτημα της αρμοδιότητας, ή μη, της επιτροπής για τα συγκεκριμένα ζητήματα και σε αυτή την παρελκυστική προσπάθεια βρίσκουν, δυστυχώς, στήριξη και από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, όταν επαναφέρουν το ζήτημα περί ακυρότητας συγκρότησης της επιτροπής.

Εμείς αποχωρούμε από τη συγκεκριμένη διαδικασία, ωστόσο θα παρακολουθούμε τη λειτουργία της επιτροπής. Εφόσον επανεξετάσει τη στάση της και μπει στην ουσία της υπόθεσης, που σημαίνει πλήρη εξέταση των στοιχείων, εξέταση όλων των μαρτύρων ακόμη και των προστατευόμενων με τη φυσική τους παρουσία και το ονοματεπώνυμό τους, και μετά των φερόμενων ότι έχουν εμπλοκή στα συγκεκριμένα αδικήματα, μόνο σε αυτή την περίπτωση θα ξανασκεφτούμε, ενδεχομένως τη στάση μας».

Σκέψεις για αποχώρηση από ΝΔ και ΔΗΣΥ

Βουλευτές της ΝΔ υποστήριξαν στη δεύτερη συνεδρίαση πως υπάρχει σκέψη αποχώρησης του κόμματος από την Επιτροπή. Κατηγόρησαν την κυβερνητική πλειοψηφία για μεθοδεύσεις, εκτιμώντας ότι στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι να βγάλει αναρμόδια την επιτροπή. Παράλληλα, τόνισαν ότι δεν μπορεί τα πολιτικά πρόσωπα να προηγηθούν των μαρτύρων, διότι αντιστρέφεται η δικονομία αν δεν προηγηθούν οι «κατήγοροι» τους. Βουλευτής της ΝΔ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «αν δεν υπάρχει δημόσια δέσμευση της κυβερνητικής πλειοψηφίας ότι θα έρθουν οι προστατευόμενοι μάρτυρες, δεν υπάρχει λόγος να είμαστε εδώ».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θοδωρής Παπαθεοδώρου, που επανέλαβε τη θέση του κόμματος του «να κληθούν οι ανώνυμοι μάρτυρες αλλά και ο Φρουζης, να ερευνηθούν όλα τα στοιχεία». ΝΔ και ΔΗΣΥ υποστηρίζουν ότι η απόφαση τους συνδέεται άμεσα με τον αν θα κληθούν να καταθέσουν οι προστατευόμενοι μάρτυρες πριν τους οκτώ πρώην υπουργούς και τους δύο πρώην πρωθυπουργούς.

H Novartis υποστηρίζει ότι θα συνεργαστεί «με αίσθημα ευθύνης

Η πολυεθνική φαρμακευτική εταιρία Novartis εξέδωσε ανακοίνωση για την υπόθεση του σκανδάλου, υποστηρίζοντας πως θα προχωρήσει σε κάθε απαραίτητη ενέργεια αν διαπιστωθούν πράξεις οι οποίες «δεν συνάδουν προς τα ηθικά επιχειρηματικά πρότυπα». Όπως αναφέρουν, τους τελευταίους 15 μήνες συνεργάζονται με τις ελληνικές και αμερικανικές αρχές για τη διερεύνηση της υπόθεσης «με αίσθημα ευθύνης και ακεραιότητας».

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της Novartis, η πολυεθνική συνεργάζεται με τις ελληνικές και αμερικανικές αρχές προκειμένου να διαλευκανθεί η υπόθεση περί χρηματισμού γιατρών και πολιτικών προσώπων από την πολυεθνική. Υποστηρίζουν ότι τους τελευταίους 15 μήνες συνεργάζονται στενά με τις ελληνικές και τις αμερικανικές αρχές, προκειμένου να διερευνηθεί η υπόθεση.

«Τους τελευταίους 15 μήνες συνεργαζόμαστε με τις ελληνικές και αμερικανικές αρχές για τη διερεύνηση της υπόθεσης με αίσθημα ευθύνης και ακεραιότητας. Δεσμευόμαστε ότι θα προχωρήσουμε σε κάθε απαραίτητη ενέργεια αν τυχόν διαπιστωθούν πράξεις που δεν συνάδουν προς τα ηθικά επιχειρηματικά πρότυπα. Παράλληλα με τη διαδικασία διερεύνησης, συνεχίζουμε να βρισκόμαστε στο πλευρό των Ελλήνων ασθενών και των φροντιστών τους, των επαγγελματιών υγείας και της ελληνικής κοινωνίας», αναφέρει η ανακοίνωση...


thepressproject.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: