13.3.18

Καμία πρεμούρα...

Το 3ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών αποτέλεσε πόλο έλξης τόσο για τα μέλη της κυβέρνησης – με πρώτο τον πρωθυπουργό – όσο και για...
υψηλόβαθμους Ευρωπαίους αξιωματούχους, όπως οι Ρέγκλινγκ, Κοστέλο, Σχοινάς και Βίζερ. Έτσι, λίγες εβδομάδες πριν «ανάψουν φωτιές» στη διαπραγμάτευση, δόθηκε ο χρόνος να ανταλλαγούν απόψεις αλλά και να δοθεί μια καλή πρόγευση σχετικά με το τι πρόκειται να συμβεί στην Ελλάδα μετά τον Αύγουστο.

Ένα από τα «μέτωπα» έχει να κάνει με την έξοδο στις αγορές αμέσως μετά τον Αύγουστο. Ο «καυγάς» επί του ζητήματος έχει ανοίξει μόνο στο εσωτερικό της χώρας, καθώς στην Ευρώπη είναι πολύ πιο... χαλαροί επί του θέματος. Χαρακτηριστική και η ατάκα Ρέγκλινγκ στους Δελφούς: «Εδώ είμαστε για την Ελλάδα».

Τι εννοούσε ο επικεφαλής του ESM; Ότι δεν υπάρχει κάποια... πρεμούρα για τη χώρα μας, την ώρα που θα καίγεται το σύμπαν με τη ρύθμιση του χρέους, το νέο κείμενο της συμφωνίας κ.λπ., να σπεύσει η ελληνική κυβέρνηση στα κοινοβούλια της Ευρώπης για να ζητήσει άνοιγμα προληπτικής γραμμής και υπογραφής νέου «ημι-μνημονίου», όπως το χαρακτήρισε ο Δραγασάκης.

Ο ESM εκεί θα είναι – πιθανότατα δεν μπορεί να αναβαθμιστεί και σε Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, κάτι που σημαίνει ότι το ελληνικό αίτημα μπορεί να κατατεθεί και αργότερα εφόσον παραστεί η ανάγκη.

Η πλευρά του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος – ο οποίος φέρεται να εκφράζει και την άποψη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας – είναι αυτή που επιθυμεί η προληπτική γραμμή στήριξης να υπάρχει στο τραπέζι μαζί με τον κουμπαρά ασφαλείας, ώστε οι αγορές να γνωρίζουν ότι υπάρχει διαθέσιμο χρήμα για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Τι λέει ουσιαστικά ο διοικητής της ΤτΕ; Ότι με την προληπτική γραμμή και τον κουμπαρά η Ελλάδα θα μπορεί να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες για τουλάχιστον τρία χρόνια, δηλαδή μέχρι και τα μέσα του 2021. Μέχρι τότε εκτιμά ότι θα έχουν ξεπεραστεί οι όποιες αναταράξεις στη διεθνή αγορά ομολόγων και ότι οι ξένοι οίκοι θα έχουν αναβαθμίσει το αξιόχρεο της χώρας, ώστε τα ελληνικά ομόλογα να ενταχθούν πάλι στην πρώτη κατηγορία...

topontiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: