22.3.18

Μία τεράστια «ντισκομπάλα» πέφτει σήμερα στη Γη...

Μία τεράστια «ντισκομπάλα» θα πέσει στη Γη σήμερα
Ο Humanity Star, ο πρωτότυπος δορυφόρος της ιδιωτικής επιχείρησης Rocket Lab, αναμένεται να πέσει στη Γη εντός των...
επόμενων ημερών, πολύ νωρίτερα απ’ ότι προβλεπόταν.

Εκτοξεύθηκε από τη Νέα Ζηλανδία τον Ιανουάριο και θεωρείτο πως θα αντέξει τις προκλήσεις του διαστήματος για σχεδόν όλο το 2018.

«Τις επόμενες μέρες, ο Humanity Star θα ξεκινήσει την τελευταία του κατάβαση προς την ατμόσφαιρα της Γης, όπου θα καεί κατά την είσοδό του», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Πίτερ Μπεκ, συνιδρυτής της Rocket Lab.



Ο δορυφόρος, που μοιάζει με ντισκομπάλα, εκτοξεύτηκε για να ενθαρρύνει όσους «σκέφτονται λίγο διαφορετικά για τις ζωές τους».

Ο Humanity Star δεν είχε καμία ουσιαστική χρηστική αξία. Φτιάχτηκε από ιόντα άνθρακα και 65 ανακλαστικά πάνελ. Καθώς κινείται στον νυχτερινό ουρανό, στροβιλίζεται με μεγάλη ταχύτητα, δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό φως.

Αλλά, αυτές οι μέρες φτάνουν στο τέλος τους. Σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες της επιχείρησης, ο δορυφόρος χάνει ύψος και βάσει του ρυθμού με τον οποίον πέφτει, αναμένεται να φτάσει στη Γη, σήμερα, Πέμπτη.

Ο Ρίτσαρντ Ίσθερ, αστρονόμος του Πανεπιστημίου Άουκλαντ, ανέφερε πως η τόσο σύντομη πτώση του ίσως οφείλεται σε κάποιο κατασκευαστικό λάθος.

«Θεωρώ πως οι προβλέψεις βασίστηκαν σε έναν δορυφόρο κανονικού μεγέθους, όμως ένα αντικείμενο που είναι στην ουσία ένα μπαλόνι θα δεχθεί μεγαλύτερη έλξη, από τους κανονικούς δορυφόρους που στέλνονται εκεί πάνω».

«Ήλπιζα να ενθαρρύνω τον κόσμο να διατηρήσει το βλέμμα τους στα αστέρια και αναλογιστεί τη θέση του στο σύμπαν», ανέφερε ο Μπεκ. «Παρότι ο Humanity Star ήταν μία σύντομη στιγμή στην ιστορία του ανθρώπου, ελπίζω οι συζητήσεις και ιδέες που προκάλεσε ανά τον κόσμο να συνεχίσουν να εξερευνώνται».

Το ότι μία ιδιωτική επιχείρηση από τη Νέα Ζηλανδία κατάφερε να στείλει έναν δορυφόρο στο διάστημα μου δημιουργεί ιδιαίτερη αισιοδοξία, ανέφερε ο Ίσθερ.

cnn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: