6.3.18

Τι ξεχνάει ο κ. Στουρνάρας...


...όταν λυπάται γι΄ αυτή τη χώρα…
Το είχε διαπράξει ο Κ. Σημίτης: «Αυτή είναι η Ελλάδα» , είχε πει απαξιωτικά, λες και ήταν...
περαστικός ή τουρίστας και όχι πρωθυπουργός της χώρας, υποχρεωμένος να διορθώσει τα κακώς κείμενα.

Κάτι ανάλογο και από τον Γιάννη Στουρνάρα: «Λυπάμαι πολύ γι΄ αυτή τη χώρα», δήλωσε προχθές ο κεντρικός τραπεζίτης, με αφορμή την εμπλοκή του ονόματός του στην υπόθεση Novartis. Και ισχυρίστηκε ότι διολισθαίνει η ανεξαρτησία των θεσμών και υπονομεύεται το κράτος δικαίου.

Κατανοητή η οργή. Δεν είναι και λίγο να κατηγορείται για δωροληψία ο επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδος. Όμως αυτά θα τα βρει η δικαιοσύνη. Καμμιά μαρτυρία δεν μπορεί να σταθεί, αν δεν υπάρξουν αποδεικτικά στοιχεία. Αλλά και τίποτε δεν είναι ικανό να αναχαιτίσει την έρευνα για την συλλογή τέτοιων στοιχείων.

Στα της λύπης του κ. Στουρνάρα, τώρα. Δυστυχώς, μίλησε λες και δεν είναι κάτοικος της χώρας αυτής και δη υψηλόβαθμος αξιωματούχος της, με αρμοδιότητες-και ευθύνη-υψηλού επιπέδου κατά καιρούς.

Και το κυριότερο: ο κεντρικός τραπεζίτης ουδέποτε μέχρι σήμερα αισθάνθηκε να εκφράσει τη λύπη του για χίλια δυο παθογενή της χώρας, σαν κι αυτά που την οδήγησαν στην πτώχευση. Παθογενή, για τα οποία φέρει και ο ίδιος τεράστια ευθύνη ως επιφανές μέλος του συγκεκριμένου πολιτικού δυναμικού που έσπρωξαν τη χώρα μας στο βάραθρο. Ας μας επιτραπεί ενδεικτικώς να  υπενθυμίσουμε συγκεκριμένες ολέθριες επιλογές και γεγονότα, για τα οποία θα έπρεπε ο κ. Στουρνάρας να λυπάται. Και να απολογείται:

Η Ελλάδα μπήκε στην Ευρωζώνη με αλχημείες και ψέματα. Κυρίως, με οικονομία που έπασχε σοβαρά. Το παραδέχτηκαν –φευ, εκ των υστέρων- σχεδόν όλοι οι ηγέτες της Ένωσης, πρώην και νυν. Εγκληματική για τη χώρα η εισδοχή στην ΟΝΕ. Η Ελλάδα μπήκε ανυπεράσπιστη στον λάκκο των λεόντων. Κι εκεί την κατασπάραξαν, όπως περίτρανα αποδείχτηκε…Υπενθυμίζεται, ότι ο κ. Στουρνάρας υπήρξε εκ των πρωταγωνιστών στο ολέθριο εγχείρημα της εισδοχής στην  Ευρωζώνη.
Υπήρξε το έγκλημα του Χρηματιστηρίου. Η κακοήθης προπαγάνδα από την κυβέρνηση Σημίτη έσπρωχνε τον κόσμο στην Σοφοκλέους με το ψεύτικο επιχείρημα μιας οικονομίας που πετούσε και μιας χρυσής εποχής που δήθεν είχε ανατείλει. Τα αποτελέσματα τα ξέρουμε… Δυστυχώς για τον κ. Στουρνάρα, ο ίδιος δεν ήταν αμέτοχος στο έγκλημα.
Το Μνημόνιο, όπως επιβλήθηκε, υπήρξε πρόχειρο, τιμωρητικό και εν τέλει καταστροφικό για τη χώρα. Ασφαλώς και υπήρχε ανάγκη δραστικών μέτρων για την  κρατικό ερειπιώνα, την φοροδιαφυγή, την διαφθορά, τις κραυγαλέες ανισότητες κλπ. Όμως, ποτέ δεν ακούστηκε ο κ. Στουρνάρας αφενός να στηλιτεύει τα παθογενή αυτά και αφετέρου να εγκαλεί για προχειρότητα και σωρεία λαθών τους δανειστές για το Μνημόνιο…Αλλά πώς να το πράξει αυτό ο κ. Στουρνάρας, όταν ο ίδιος υπήρξε επιφανές στέλεχος του ανύπαρκτου «εκσυγχρονισμού», αλλά και εκλεκτός των δανειστών;
Δεκαετίες τώρα, την χώρα λυμαίνονταν λογής νταβατζήδες της διαπλοκής. Ξέφραγο αμπέλι η  χώρα, βυθισμένη στα σκάνδαλα και στις λαμογιές, στην εξάρτηση από ξένους επικυρίαρχους και στις μίζες…Αλήθεια, που βρίσκονταν επι τόσα χρόνια ο κ. Στουρνάρας και τι από αυτά έχει καταγγείλει;
Κάτι σαν επιμύθιο: όταν σε νοιάζει πραγματικά η χώρα σου, ασφαλώς και καυτηριάζεις τα κακώς κείμενα, επικρίνεις και καταγγέλλεις. Αλλά ποτέ δεν μιλάς γι αυτήν σαν τρίτος ή σαν εντεταλμένος τρίτων…

 Γιάννης Τριάντης

Δεν υπάρχουν σχόλια: