30.3.18

Αναστασιάδης: Τι κρύβεται πίσω από τις απειλές του Ερντογάν...


Στο Κυπριακό ζήτημα, τις προκλήσεις των Τούρκων στο Αιγαίο, την Κυπριακή ΑΟΖ, αναφέρθηκε απόψε, μεταξύ άλλων, ο Νίκος Αναστασιάδης στην εκπομπή FOCUS του Πάνου Χαρίτου.

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας μίλησε για...
την πορεία του Κυπριακού ζητήματος, επισημαίνοντας ότι με βάση τις τουρκοκυπριακές αξιώσεις είναι αδύνατη η επίλυση του.
«Από τη στιγμή που η Τουρκία θέλει να υπάρχουν εγγυήσεις και να έχει στρατιωτική βάση πως γίνεται να είναι ανεξάρτητο το κράτος», διερωτήθηκε ο κ. Αναστασιάδης και αναφέρθηκε στις σχέσεις του με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Ακιντζί.
Όπως είπε τον Μάιο του 2015 ξεκίνησαν με ένα κοινό όραμα, όμως σταδιακά αντελήφθη ότι δεν υπάρχουν περιθώρια συννενόησης καθώς υπήρχε έντονη ανάμειξη της Άγκυρας και ανέφερε ότι μετά την αποτυχία των συνομιλιών στο Κραν Μοντανά και τις παράλογες αξιώσεις των Τουρκοκυπρίων υπάρχει μεγάλη απόσταση μεταξύ τους. «Υπάρχει μια έλλειψη επαφής, έχω προσπαθήσει -μέσω επιστολών και επαφών με αξιωματούχους του ΟΗΕ, αλλά και με τον κ. Ακιντζί – να φτιάξω το κλίμα. Μάλιστα έχω δηλώσει να ξεκινήσει διάλογος χωρίς ατζέντα, ωστόσο ακόμη δεν έχω πάρει ξεκάθαρη απάντηση», δήλωσε ο κ. Αναστασιάδης.


Τόνισε με έμφαση ότι οι Τουρκοκύπριοι θα πρέπει να καταλάβουν πως εάν θέλουν να είναι Κύπριοι, και είναι πολλοί εκείνοι που δεν θέλουν να τουρκοποιηθούν -όπως είπε, θα πρέπει να κατανοήσουν ότι δεν πρέπει να εκφράζουν θέσεις που δεν είναι υπέρ των συμπολιτών τους.
Ο κ. Αναστασιάδης σημείωσε πως στόχος του είναι να δημιουργηθεί ένα απόλυτα ανεξάρτητο κράτος που θα λειτουργεί για το δικό του συμφέρον και όχι για άλλο κράτος. «Ηγούμαστε δύο κοινοτήτων που ζουν ειρηνικά και πρέπει να καταλάβουμε ότι είμαστε υπηρέτες του λαού μας και όχι ενός άλλου λαού», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στις έρευνες στην Κυπριακή ΑΟΖ και τη στάση της Άγκυρας, τόνισε ότι οι βλέψεις της Τουρκίας δεν είναι τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων, αλλά να καταστεί ενεργειακό κέντρο προμήθειας της Ευρώπης.
Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Ερντογάν κατά την επιστροφή του από τη Βάρνα, ο οποίος μίλησε για συνεκμετάλλευση, δήλωσε ότι δεν είναι αποδεκτές, καθώς -όπως είπε- μιλά «για παραβίαση του φυσικού πλούτου της Κύπρου, ο οποίος ανήκει στο νόμιμο λαό της, είτε πρόκειται για Ελληνοκυπρίους είτε για Τουρκοκυπρίους». Και πρόσθεσε «η Άγκυρα θέλει χωρίς επίλυση του Κυπριακού να συναποφασίζουμε. Είναι αδιανόητο και θα δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα».

Η κυπριακή ΑΟΖ είναι και ευρωπαϊκή και δεν πρέπει να το ξεχνάμε και πρόσθεσε ότι είναι η πρώτη φορά που η Ευρώπη καταδίκασε απερίφραστα τις ενέργειες της Τουρκίας, σημείωσε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο κ. Αναστασιάδης συνέδεσε τους ενεργειακούς σχεδιασμούς και με την επίλυση του Κυπριακού, ενώ ερωτηθείς για τις τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο υπογράμμισε ότι αν και είναι ξεχωριστά θέματα ταυτόχρονα όμως είναι και αλληλένδετα.

πηγη ert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: