9.3.18

Πονταρίσματα...


Μπορεί η ημερομηνία διεξαγωγής των επόμενων εθνικών εκλογών να μην είναι γνωστή και τα σενάρια επί του θέματος να πολλαπλασιάζονται όσο περνούν οι εβδομάδες, όμως ένα είναι βέβαιο: ότι...
κατά την προεκλογική περίοδο ένα από τα θέματα που θα κυριαρχήσουν θα είναι οι φόροι.


Τα δείγματα υπάρχουν από τώρα και είναι πολλά: 
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης υπόσχεται μειώσεις φορολογικών επιβαρύνσεων εφόσον αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, και μάλιστα από τις πρώτες εβδομάδες ανάληψης της εξουσίας. 
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος – ως καθ’ ύλην αρμόδιος για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης – ανασύρει από το συρτάρι το «χαρτί» των υπερπλεονασμάτων για την περίοδο 2019 - 2022, το οποίο μπορεί να εξασφαλίσει μειώσεις φόρων της τάξεως των 3,5 δισ. ευρώ. 
Στο επικοινωνιακό παιχνίδι μπήκε από τις αρχές της εβδομάδας και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος μίλησε στη γενική συνέλευση των μετόχων της ΤτΕ για «φορολογική κόπωση» των Ελλήνων και για ανάγκη αλλαγής του μείγματος φορολογικής πολιτικής. 

Είναι προφανές ότι τόσο τα δύο κόμματα που θα κονταροχτυπηθούν για τη διακυβέρνηση της χώρας κατά τη «μεταμνημονιακή» εποχή όσο και η Τράπεζα της Ελλάδος έχουν στο μυαλό τους ότι η επόμενη ημέρα θα πρέπει να φέρει και μικρότερους φορολογικούς συντελεστές.

 Τα βασικά ερωτήματα βεβαίως παραμένουν αναπάντητα:

Πώς θα χρηματοδοτηθεί η μείωση των φορολογικών συντελεστών που εξαγγέλλουν ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία; 
Πώς θα υποστηριχθεί η «αλλαγή του δημοσιονομικού μείγματος» για το οποίο μιλάει ο Γιάννης Στουρνάρας, δεδομένου ότι μέχρι το 2022 η χώρα θα πρέπει να παράγει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ, ενώ για το 2023 ο πήχης πέφτει οριακά στο 3%;

Είναι δεδομένο ότι και τα επόμενα χρόνια η Ελλάδα θα βρίσκεται υπό καθεστώς επιτήρησης, κάτι που σημαίνει ότι η άσκηση της δημοσιονομικής πολιτικής δεν θα είναι αποκλειστικά στα χέρια της κυβέρνησης, αλλά θα τελεί και πάλι υπό την έγκριση των δανειστών. 
Και δεν είναι μόνο η πενταετία 2019-2023 κατά την οποία υπάρχουν ήδη συγκεκριμένοι δημοσιονομικοί στόχοι. Η επιτήρηση θα συνεχιστεί και μετά, μέχρι να αποπληρωθεί το 75% των δανείων που έχει εκταμιεύσει η χώρα από τους επίσημους μηχανισμούς στήριξης (EFSF, ESM κ.λπ.).

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο ΕΔΩ...

Πηγη "Tο Ποντίκι"

Δεν υπάρχουν σχόλια: