30.3.18

«Μεγάλη Πορεία της Επιστροφής» στη Γάζα...

...με νεκρούς και τραυματίες...

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Περίπου επτά χιλιάδες Παλαιστίνιοι έχουν συγκεντρωθεί στη Γάζα στα σύνορα με το...
Ισραήλ για να λάβουν μέρος στη μεγάλη διαμαρτυρία η οποία θα διαρκέσει έξι εβδομάδες.

Οι Παλαιστίνιοι έχουν ονομάσει την κινητοποίηση «Η Μεγάλη Πορεία της Επιστροφής» και καταγγέλλουν τραυματισμούς πολιτών από πυρά ισραηλινών.



Η «Μεγάλη Πορεία» ξεκινάει σήμερα και θα διαρκέσει μέχρι τις 15 Μάη. Σήμερα, 30 Μαρτίου, είναι η επέτειος της «Ημέρας Γης» που είναι η δολοφονία έξι Παλαιστινίων από τις δυνάμεις ασφαλείας του Ισραήλ το 1976 (πόλεμος των έξι ημερών).



Στις 15 Μάη είναι η επέτειος ίδρυσης του κράτους του Ισραήλ, την οποία οι Παλαιστίνιοι γιορτάζουν ως την ημερομηνία που ξεκίνησε ο εκτοπισμός τους.

Οι Παλαιστίνιοι έχουν δημιουργήσει πέντε κατασκηνώσεις για όσους θελήσουν να βρεθούν τις επόμενες ημέρες στα σύνορα και να συμμετέχουν στην κινητοποίηση, ενώ το θερμόμετρο έχει αρχίσει να ανεβαίνει.



Το Παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας αναφέρει ήδη πέντε νεκρούς και περισσότερους από 350 τραυματίες από πυρά ισραηλινών. 

Ο Μοχάμεντ Αμπού Αμάρ και ο Μοχάμεντ Αμπού Μουάμαρ κι ένας ακόμα διαδηλωτής, 16 ετών, σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις που σημειώθηκαν σε δύο διαφορετικούς τομείς, προστίθεται στην ανακοίνωση του υπουργείου.

Νωρίτερα, το υπουργείο Υγείας είχε ανακοινώσει ότι ένας 25χρονος Παλαιστίνιος, ο Μοχάμεντ Νατζάρ, πυροβολήθηκε θανάσιμα στο στομάχι από Ισραηλινούς στρατιώτες ανατολικά της Τζαμπαλίγια, στο βόρειο τμήμα της λωρίδας της Γάζας.

Η Ερυθρά Ημισέληνος της Παλαιστίνης ανεβάζει τον αριθμό των τραυματιών στους 50, ενώ οι Ισραηλινοί έχουν κάνει και χρήση χημικών και δακρυγόνων.



Η Χαμάς εξέφρασε την ικανοποίησή της για τη συγκέντρωση χιλιάδων Παλαιστινίων, ενώ έχει ήδη εξαγγείλει ότι την τελευταία ημέρα της διαμαρτυρίας (15 Μάη) θα πραγματοποιηθεί πορεία πέρα από τα σύνορα, μέσα στο έδαφος που έχει καταλάβει το Ισραήλ.

Σημειώνεται ότι η κίνηση αυτή είναι και μία μορφή επίδειξης δύναμης της Χαμάς εν μέσω των διαβουλεύσεων με την Φατάχ κι ενώ είχε προηγηθεί απόπειρα δολοφονίας του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής, η οποία είχε ανεβάσει περαιτέρω την ένταση μεταξύ των οργανώσεων της Παλαιστίνης.

Στον αντίποδα οι δυνάμεις του Ισραήλ βρίσκονται σε επιφυλακή και ο αριθμός των στρατιωτών έχει διπλασιαστεί με το πρόσχημα ότι υπάρχει κίνδυνος για την ασφάλεια στην περιοχή. 

Οι αρχές του Ισραήλ υποστηρίζουν ότι εκφράζονται φόβοι πως θα επιχειρηθεί μία μαζική παραβίαση των συνόρων.

Αναφορικά με τον θάνατο του αγρότη το υπουργείο Εθνικής Άμυνας του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι οι στρατιώτες έριξαν πυρά εναντίον των βασικών υποκινητών της εξέγερσης.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ χαρακτηρίζει τη διαμαρτυρία ως μια «σκόπιμη προσπάθεια να προκληθεί αντιπαράθεση με το Ισραήλ» υπογραμμίζοντας ότι «η ευθύνη για όποιες συγκρούσεις βαραίνει τη Χαμάς και τις υπόλοιπες οργανώσεις που συμμετέχουν στην κινητοποίηση»

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: