19.3.18

Η πολύφερνη νύφη...

ΙΔΡΥΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣΤο Σαββατοκύριακο το Κέντρο και η Κεντροαριστερά είχαν την τιμητική τους. Από τη μια, τα κόμματα και οι κινήσεις του χώρου επισημοποίησαν την οργανωμένη συμπόρευσή τους με το ιδρυτικό συνέδριο του...
Κινήματος Αλλαγής. Την ίδια ώρα, από τη διημερίδα του Προοδευτικού Φόρουμ της Ευρώπης στην Αθήνα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έδειχνε να κλείνει το μάτι στις δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας, αναφερόμενος στην ανάγκη συγκρότησης μιας ισχυρής προοδευτικής συμμαχίας απέναντι στον νεοφιλελευθερισμό.

Προσκλητήριο συνεργασίας στην Κεντροαριστερά απηύθυνε, ωστόσο, παράλληλα και ο αρχηγός της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης, προτάσσοντας την ανάγκη δημιουργίας ενός μετώπου ενάντια στον ΣΥΡΙΖΑ, με αιχμή την προστασία των θεσμών και της δημοκρατίας.

Οι επιθέσεις φιλίας από τα αριστερά και από τα δεξιά έρχονται να αποδείξουν ότι ο χώρος του Κέντρου, παρά την εκλογική του συρρίκνωση σε σχέση με το παρελθόν, εξακολουθεί να αποτελεί πολύφερνη νύφη. Είναι δηλαδή το κρίσιμο μέγεθος, το οποίο, ειδικά μετά το τέλος των αυτοδυναμιών, λειτουργεί ως κλειδί για τον σχηματισμό κυβερνήσεων συνεργασίας.

Αν τα προσκλητήρια των δύο μεγαλύτερων κομμάτων εξουσίας έχουν την προφανή εξήγησή τους, τα διλήμματα επιστρέφουν στην Κεντροαριστερά και στο Κίνημα Αλλαγής για την κατεύθυνση που θα επιλέξει. Η ηγεσία του νέου φορέα και η πλειονότητα των στελεχών και της βάσης του προκρίνουν την αυτόνομη πορεία, αντιμετωπίζοντας με εύλογη καχυποψία τις προσκλήσεις για σύμπλευση μετά ή πριν από τις εκλογές. Τυχόν εκδήλωση προτίμησης πριν από το άνοιγμα της κάλπης θα ήταν αυτοκαταστροφική για τις επιδόσεις του Κινήματος Αλλαγής, αφού σε μια τέτοια περίπτωση οι ψηφοφόροι θα επέλεγαν εξαρχής τον ΣΥΡΙΖΑ ή τη Ν.Δ.

Αντίθετα, η λογική του εκκρεμούς, ανάλογα με την πολιτική συγκυρία, λειτουργεί εξίσου αποτρεπτικά για τους εν δυνάμει υποστηρικτές της Κεντροαριστεράς. Συνεπώς, η πιο ασφαλής οδός είναι η χάραξη στρατηγικής με βάση τις προγραμματικές θέσεις και την ιεράρχηση των προτεραιοτήτων για το αύριο της χώρας σε προοδευτική κατεύθυνση.

Πάντως, ένα είναι βέβαιο: το Κίνημα Αλλαγής, που αυτοπροσδιορίζεται ως προοδευτικό, δεν μπορεί να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο μονομερούς σύμπραξης με τη συντηρητική Ν.Δ. Η επανάληψη μιας τέτοιας απόφασης θα ήταν ασυγχώρητη, πρωτίστως για τους κεντροαριστερούς ψηφοφόρους.

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: