14.3.18

Είναι, πάντως, μια χαρούμενη ατμόσφαιρα…

Ναι, δεν μπορείς να πεις, είναι μια χαρούμενη ατμόσφαιρα εκεί στο Κέντρο, ή στην Κεντροαριστερά αν προτιμάτε. Επί τη αναμονή του Ιδρυτικού Συνεδρίου του...
νέου ενιαίου φορέα. Του Κινήματος Αλλαγής, ή όπως αλλιώς θα ονομαστεί τελικά. Μια χαρούμενη ατμόσφαιρα γεμάτη αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση. Προπάντων αυτό, αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση. Μιας και κατάφεραν μέσα σ’ αυτό το μακρύ διάστημα της επώασης, να τα βρουν, να τα ταιριάξουν, να γίνουν ένα σώμα μια ψυχή. Ε εντάξει, λέμε και καμιά σαχλαμάρα να περνάει η ώρα…
Είναι μια χαρούμενη ατμόσφαιρα, μόνο που η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, δεν ξέρει ποια τρύπα να πρωτοκλείσει κι από που να πρωτοφυλαχτεί για να μην την πάρουνε τα σκάγια. Και για ποιο απ’ όλα να φροντίσει να διαρρεύσει «η ενόχλησή της». Τώρα λοιπόν στο παρά πέντε του Ιδρυτικού Συνεδρίου, ο Βαγγέλης Βενιζέλος ψηφίζει μαζί με τη ΝΔ για την προανακριτική του Κυριάκου Μητσοτάκη, κόντρα στην κομματική γραμμή.

Τώρα στο παρά πέντε του Ιδρυτικού Συνεδρίου ο Σταύρος Θεοδωράκης κατεβάζει δική του προσωπική πλατφόρμα για το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας, και συναντάται με τον Πρωθυπουργό διά τα περαιτέρω. Τώρα στο παρά πέντε του Ιδρυτικού Συνεδρίου ο Γιάννης Ραγκούσης διαφοροποιείται σχεδόν εφ’ όλης της ύλης, με αιχμή το σκάνδαλο της Novartis.

Τώρα στο παρά πέντε του Ιδρυτικού Συνεδρίου ο Σπύρος Δανέλης ζητά να απομακρυνθούν «τα πολιτικά βαρίδια» από τον χώρο, ώστε να χει ελπίδα ευόδωσης το εγχείρημα. Τώρα στο περά πέντε του Ιδρυτικού Συνεδρίου ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος λέει άλλα, εντελώς άλλα πράματα απ’ ό, τι η Πρόεδρος και για τη Novartis και για το Μακεδονικό και για τα πάντα. Καμιά φορά ψηφίζει και διαφορετικά στη Βουλή, έτσι για την ποικιλία του πράγματος.

Και ναι, τώρα στο παρά πέντε του Ιδρυτικού Συνεδρίου η ηγεσία αποφασίζει να μην εκλεγούν αλλά να διοριστούν οι σύνεδροι. Όσοι εξεδήλωσαν σχετικό ενδιαφέρον. Έτσι θα διαμορφωθεί τελικά ένα συνεδριακό σώμα μαμούθ, τέτοιο που, ως προς την έκτασή του θα το ζήλευε και το SPD. Αυτοί δε οι διορισμένοι σύνεδροι, οι οποίοι ως τέτοιοι δεν εκπροσωπούν παρά ο καθένας τον εαυτό του, θα λάβουν τις συνεδριακές αποφάσεις. Αυτές που θα καθορίσουν την πολιτική γραμμή, τη φυσιογνωμία, τη στρατηγική και το πρόγραμμα του νέου φορέα. Και θα εγγυηθούν την ενότητα και την ευρωστία του. Και να δεις που και τα καθοδηγητικά όργανα του νέου κόμματος, μάλλον δια διορισμού θα διαμορφωθούν. Ε δεν ξέρω τι άλλο, τι περισσότερο θα χρειαζόταν για να καταλήξει κανείς στο συμπέρασμα πως είναι αυτή ακριβώς η συνταγή της αποτυχίας. Πως πρόκειται εντέλει για εγχείρημα υπονομευμένο από χέρι…

Θα μπουν στο Συνέδριο, αλλά πως θα βγουν;

Η αλήθεια είναι πως πάει ήδη καιρός που το Κίνημα Αλλαγής δείχνει να έχει απολέσει τη δυναμική του. Την όποια δυναμική τέλος πάντων κατόρθωσε να εμφανίσει στα πρώτα του βήματα. Έτσι ώστε σε όλες τις δημοσκοπικές καταγραφές δεν αθροίζει καν τα ποσοστά των συνιστωσών δυνάμεων. Τόσο ώστε δεν είναι λίγοι, εκ των άμεσα ενδιαφερομένων, που σκέφτονται (και το λένε δημόσια) μήπως θα ήταν καλύτερα να μείνουν στο «καλό μικρό ΠΑΣΟΚ».

Και όμως, το εγχείρημα του νέου και ενιαίου φορέα της κεντροαριστεράς, είχε ευγενή κίνητρα. Και, εδώ που τα λέμε, ήταν ο μόνος δρόμος. Προκειμένου να έχει ελπίδες ο χώρος να διεκδικήσει τα παλαιά του κλέη. Το πρόβλημα είναι πως επιχειρήθηκε (και επιχειρείται…) το καινούργιο με τα παλιά φθαρμένα υλικά. Με όλα τα βαρίδια του παρελθόντος. Αυτά που έριχναν (και που εξακολουθούν να ρίχνουν) τη βαριά τους σκιά, και να φράζουν το δρόμο, σε ό, τι νέο, άφθαρτο και θετικά φιλόδοξο μετέχει στην προσπάθεια. Σε ό, τι νέο σε πρόσωπα και σε ιδέες. Τα παλιά φθαρμένα υλικά.

Τα πολιτικά βαρίδια τα οποία, πλην του αφόρητα παλαιοκομματικού της φυσιογνωμίας και της λειτουργίας τους, κάποια απ’ αυτά σέρνουν μαζί τους και ποινικού χαρακτήρα σκιές. Κι από την άλλη, η δογματικά εμμονική αντι-ΣΥΡΙΖΑ ρητορεία μεγάλου τμήματος του στελεχικού δυναμικού, λειτουργεί ευθέως υπονομευτικά για το εγχείρημα. Μιας και στήνει, εξ αντικειμένου, γέφυρες προς τη Δεξιά. Έτσι ώστε μεθαύριο, μπροστά στο δίλημμα της κάλπης, το πιθανότερο είναι πως ο κόσμος του θα προκρίνει τη ΝΔ ως την αποτελεσματικότερη αντι-ΣΥΡΙΖΑ επιλογή. Λες και χρειάζονται κι άλλα τεκμήρια, πέραν των τόσων ήδη διατιθεμένων, ώστε να αντιληφθούν οι κεντρώοι ηγέτες «τι σημαίνει Δεξιά». Η σημερινή Δεξιά.

Τούτων όλων δοθέντων, αν κάποιος μπορεί να απαντήσει στο ερώτημα πως θα βγουν από το Ιδρυτικό Συνέδριο οι συνιστώσες δυνάμεις του χώρου, μάλλον διαθέτει μαντικές ικανότητες. Αν μάλιστα απαντήσει και στο άλλο, το ακόμη πιο δύσκολο ερώτημα πως θα φτάσουν, αν φτάσουν όλοι μαζί ως τις εκλογές, ε τότε θα έχει σίγουρα αποφοιτήσει από την Μεγάλη των Μάγων Σχολή με άριστα 10…


Βασίλης Πάικος, πηγή: athina984.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: