19.3.18

Το σχέδιο...


... που κομίζει ο Νίκος Κοτζιάς στα Σκόπια...
Πέντε προτάσεις για το ονοματολογικό– με επικρατέστερο το Gorna Makedonija -, μια απαράβατη «κόκκινη γραμμή», και πολλές...
επιφυλάξεις για την τελική στάση της κυβέρνησης Ζάεφ κομίζει μεθαύριο, Πέμπτη, στα Σκόπια ο υπουργος Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

Το ταξίδι Κοτζιά – το οποίο, γα συμβολικούς λόγους, θα γίνει αεροπορικώς στο μετονομασθέν πλέον Διεθνές Αεροδρόμιο των Σκοπίων – θεωρείται καταλύτης για τις περαιτέρω εξελίξεις στο Μακεδονικό και για το εάν, εν τέλει, είναι όντως δυνατή η επίτευξη συμφωνίας και λύσης: Η κυβέρνηση της πΓΔΜ έχει ήδη στα χέρια της το αναλυτικό κείμενο των επτά σημείων (το λεγόμενο «προσύμφωνο») με τις ελληνικές προτάσεις, οι πρώτες αντιδράσεις και οι αντιστάσεις στο εσωτερικό της γείτονος έχουν ήδη καταγραφεί, και από τις απαντήσεις που θα πάρει ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών θα μετρηθούν και οι πραγματικές δυνατότητες – και κυρίως οι αντοχές – του Ζόραν Ζάεφ να φθάσει σε συμφωνία.


Ελληνικές διπλωματικές πηγές θεωρούν ότι ο μεγάλος αντίπαλος του Ζόραν Ζάεφ παραμένει το εθνικιστικό, και προσκείμενο στο VMRO, «σύστημα εξουσίας» των Σκοπίων, το οποιο εκφράζεται κυρίως από τον πρόεδρος της χώρας Γκεόργκι Ιβανόφ. Οι ίδιες πηγές, δε, συνδέουν αυτό το σύστημα και με τους στρατηγικούς σχεδιασμούς και τις βλέψεις της Τουρκίας για τα δυτικά Βαλκάνια, εκτιμώντας ότι υπάρχει ανοιχτός, υπόγειος δίαυλος Ιβανόφ-Ερντογάν.

Διαβάστε ολόκληρη την αναλυση του tvxs, ΕΔΩ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: