13.3.18

«Η CIA έδωσε τον Οτσαλάν στην Τουρκία»...

Πρώην αρχηγός τουρκικού στρατού: Η CIA έδωσε τον Οτσαλάν στην Τουρκία...λέει ο πρώην αρχηγός του τουρκικού στρατού...

Οι ΗΠΑ παρέδωσαν τον Οτσαλάν, τον φυλακισμένο ηγέτη του κουρδικού PKK, στην Τουρκία το 1999, προκειμένου να αποκτήσουν τον έλεγχο της οργάνωσης, δήλωσε ο...
πρώην αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας Ιλκέρ Μπασμπούγ, τονίζοντας πως πρόκειται για «προσωπική του γνώμη».

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Hurriyet, όταν ο Οτσαλάν οδηγήθηκε εκτός Συρίας το 1999 και τελικά παραδόθηκε στην Τουρκία, το PKK βγήκε εκτός Συρίας και τέθηκε υπό τον έλεγχο των ΗΠΑ, δήλωσε συγκεκριμένα ο Μπασμπούγ, στο πλαίσιο συνέντευξης στην Ουάσιγκτον.

Ο Οτσαλάν συνελήφθη το 1999 όταν ο τότε τούρκος πρόεδρος Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ απείλησε την κυβέρνηση της Συρία με αποστολή στρατευμάτων στο Χατάι, στα σύνορα με την Συρία το φθινόπωρο του 1998.

Μέσα σε μια εβδομάδα μετά από διπλωματικές προσπάθειες από τις ΗΠΑ, την Αίγυπτο και το Ιράν, η Συρία έδιωξε τον Οτσαλάν. Ο αρχηγός του PKK τελικά συνελήφθη από την Τουρκική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΜΙΤ)  σε συνεργασία με την CIA τον Φεβρουάριο του 1999 στο αεροδρόμιο του Ναϊρόμπι. Ο Οτσαλάν είναι φυλακισμένος στο Ιμραλί με ισόβια καταδίκη.

«Ο Οτσαλάν πήγε στη Συρία το 1979. Ήταν εκεί για 20 χρόνια. Στην περίοδο αυτή έφτιαξε μια κουρδική δομή που εξαρτιόταν από αυτόν στη Συρία. Ενώ ζούσε στην Δαμασκό σε ποιου τον έλεγχο και προστασία ήταν ο Οτσαλάν; Του καθεστώτος του Άσαντ…της υπηρεσίας πληροφοριών της Συρίας» δήλωσε ο Μπασμπούγ. «Τότε τον έδιωξαν από την Συρία και τον έδωσαν στην Τουρκία. Η οργάνωση (PKK) επομένως έφυγε από τον έλεγχο της Συρίας και μπήκε υπό τον έλεγχο των ΗΠΑ» πρόσθεσε.

newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: