24.4.18

Alert από τον Βίτσα...

alert-apo-ton-bitsa-gia-tin-auksisi-twn-metanasteutikwn-rownAlert από τον Δημήτρη Βίτσα για τις μεταναστευτικές ροές. Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής μιλώντας στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή αναγνώρισε ότι υπάρχει μεγάλη αύξηση των μεταναστών που έρχονται στη χώρα μας, έκρουσε τον...
κώδωνα του κινδύνου και για τον Έβρο, ενώ δεν έκρυψε ότι η κυβέρνηση έχει στα συρτάρια της σχέδιο που θα μπει σε εφαρμογή στην περίπτωση που υπάρξει αλματώδης αύξηση των ροών.

Ο υπουργός ενημέρωσε ότι από τον περασμένο Ιανουάριο έως τον Απρίλιο έχουν μπει στη χώρα 7.594 μετανάστες με κύριες εισόδους τα νησιά του Αιγαίου (ειδικά την Μυτιλήνη) αλλά τελευταία και τον Έβρο. Είχαμε επίσης 4784 μεταφορές ευάλωτων ομάδων αλλά και ασυνόδευτων παιδιών στην ενδοχώρα.

Αναλυτικότερα, όπως είπε, σήμερα είχαμε στην Μυτιλήνη 206 εισόδους. Το 2017 είχαμε κατά μέσο όρο 54 αφίξεις την ημέρα, ενώ το πρώτο δίμηνο του 2018 είχαμε κατά μέσο όρο 62-66 εισόδους την ημέρα. Μετά την Βάρνα είχαμε κατά μέσο όρο 126 εισόδους την ημέρα και το τελευταίο διάστημα 200 την ημέρα. Συνολικά μετά τη Βάρνα είχαμε 2.168 εισόδους ατόμων. 

«Έχουμε μια αυξητική τάση. Με μια έννοια μας ανησυχεί αλλά δεν μας τρομάζει» δήλωσε ο υπουργός που εμφανίστηκε όμως θορυβημένος για τα όσα συμβαίνουν στον Έβρο. Δήλωσε συγκεκριμένα: «Εκεί που τα πράγματα είναι ανησυχητικά είναι στον Έβρο»

Εξήγησε ότι το τελευταίο διάστημα έχουν μπει από τον Έβρο 2.700 άτομα ενώ μόλις σήμερα το πρωί μπήκαν 340 μετανάστες. Ο κ. Βίτσας αποκάλυψε ότι λόγω της μεγάλης αύξησης των ροών τα κέντρα φιλοξενίας γεμίζουν πολύ γρήγορα, ενώ παραδέχθηκε ότι και η αποσυμφόρηση των νησιών με την μεταφορά μεταναστών δεν βελτιώνει την κατάσταση.

«Πήραμε 4500 ανθρώπους από τα νησιά αλλά επιβαρύνθηκαν πάλι» είπε. Ο Δημήτρης Βίτσας είπε ότι υπάρχουν δύο σχέδια.

Το ένα που περιλαμβάνει δράσεις με αύξηση των μεταναστευτικών ροών κατά 15% και το δεύτερο με δράσεις για αλματώδη αύξηση των ροών. «Το υπουργείο είναι έτοιμο να συζητήσει αυτά τα  σχέδια με τις πολιτικές δυνάμεις» ενημέρωσε ο υπουργός, εξήγησε όμως ότι αυτό δεν θα γίνει στη Βουλή καθώς όπως είπε έχουμε αντιπάλους (διακινητές αλλά και πολιτικές σκοπιμότητες εκτός Ελλάδας). Τέλος, ο υπουργός ζήτησε την ομόθυμη καταδίκη τα έκτροπων στην Μυτιλήνη.  

thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: