16.4.18

Οδηγία προστασίας δημοσιογράφων από αγωγές...


...ζητούν ευρωβουλευτές...
Την προώθηση οδηγίας «για την προστασία των δημοσιογράφων απέναντι σε αγωγές που στόχο έχουν να τους εξαντλήσουν και κατ’ επέκταση να τους φιμώσουν» ζητούν ευρωβουλευτές από...
διαφορετικές πολιτικές ομάδες, με επιστολή τους προς τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Φρανς Τίμμερμανς.

Το ρεπορτάζ δίνει το Αθηναϊκό Πρκατορείο ειδήσεων όπου σημειώνεται η υπόθεση της Μάλτας.

Οι ευρωβουλευτές τονίζουν ότι «Η μέθοδος φίμωσης των δημοσιογράφων με τέτοιες αγωγές χρησιμοποιήθηκε εκτενώς στην Μάλτα από την διαβόητη Pilatus Bank και την Henley & Partners προκειμένου οι ερευνητές δημοσιογράφοι και τα ΜΜΕ να σταματήσουν να ερευνούν το σκάνδαλο των «πωλήσεων» υπηκοότητας.
Αναφέρουν ακόμη ότι νομοσχέδιο για την προστασία των δημοσιογράφων είχε πρόσφατα κατατεθεί στο Κοινοβούλιο της Μάλτας αλλά καταψηφίστηκε από την κυβέρνηση, που επιχειρηματολόγησε ότι κάτι τέτοιο δεν είναι συμβατό με την ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Οι ευρωβουλευτές είχαν καλέσει τον Ευρωπαίο Επίτροπο από τον περασμένο Ιανουάριο να προτείνει μια ευρωπαϊκή οδηγία, εναντίον αυτών των αγωγών, που θα περιλαμβάνει τα εξής:

▪ Την ικανότητα των ερευνητών δημοσιογράφων και των ανεξάρτητων ΜΜΕ να αιτούνται αυτές οι αγωγές να απορρίπτονται και να διεκδικούν αποζημίωση.
▪ Την επιβολή προστίμων στις εταιρείες που επιμένουν να καταφεύγουν σε τέτοιες πρακτικές προσφεύγοντας σε δικαστήρια εκτός ΕΕ.
▪ Την δημιουργία ενός ταμείου που θα υποστηρίζει τους ερευνητές δημοσιογράφους και τα ανεξάρτητα ΜΜΕ, που επιλέγουν να αντισταθούν σε τέτοιες απόπειρες φίμωσης και να τους βοηθήσουν να ορθοποδήσουν μετά την οικονομική εξουθένωση.
▪ Την δημιουργία ενός ευρωπαϊκού καταλόγου που θα περιλαμβάνει τα ονόματα αυτών των εταιρειών.

 mediatvnews.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: