30.4.18

Επιστήμονας ταξιδεύει στην Ελβετία για να πεθάνει...

Ο Ντέιβιντ Γκούντολ (David Goodall), ο γηραιότερος επιστήμονας της Αυστραλίας, 104 ετών, θα ταξιδέψει τις πρώτες ημέρες του Μαΐου στην Ελβετία για να βάλει τέλος στη...
ζωή του, ανακοίνωσε οργάνωση υποστήριξης της ευθανασίας.

Ο επιστήμονας ειδικευμένος σε θέματα οικολογίας, καθηγητής πανεπιστημίου δεν πάσχει από κάποια ασθένεια σε καταληκτικό στάδιο, αλλά η ποιότητα της ζωής του έχει επιδεινωθεί. Αιτήθηκε και πήρε ραντεβού με οργάνωση υποβοήθησης της αυτοκτονίας στη Βασιλεία, σύμφωνα με την οργάνωση Exit International που υποστηρίζει τον Ντέιβιντ Γκούντολ.

«Λυπάμαι πολύ που έφθασα σε αυτήν την ηλικία. Δεν είμαι ευτυχισμένος», είχε δηλώσει στις αρχές του Απριλίου στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC. « Θέλω να πεθάνω. Και αυτό δεν είναι ιδιαίτερα λυπηρό»

«Το λυπηρό είναι να εμποδίζομαι να πεθάνω. Πιστεύω ότι ένας ηλικιωμένος άνθρωπος σαν εμένα θα πρέπει να έχει τα πλήρη δικαιώματα του πολίτη, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος της συνδρομής στην αυτοκτονία».

Η συνδρομή στην αυτοκτονία θεωρείται παράνομη στις περισσότερες χώρες του κόσμου. Ηταν απολύτως απαγορευμένη και στην Αυστραλία, μέχρι που η πολιτεία της Βικτόρια την νομιμοποίησε τον περαμένο χρόνο. Ομως ο νόμος θα τεθεί σε ισχύ το 2019 και προβλέπει αυτό το δικαίωμα για ασθενείς που βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο και έχουν προσδόκιμο επιβίωσης κάτω των έξι μηνών.

«Είναι άδικο ένας από τους γηραιότερους και σημαντικότερους πολίτες της Αυστραλίας να είναι υποχρεωμένος να πάρει το αεροπλάνο για να φθάσει στην άλλη άκρη του κόμσου ώστε να απεθάνει με αξιοπρέπεια. Ολοι όσοι το επιθυμούν έχουν το δικαίωμα ενός αξιοπρεπούς και γαλήνιου θανάτου», σχολίασε η οργάνωση Exit International στην ιστοσελίδα της.

Η οργάνωση οργάνωσε εκστρατεία crowd funding για την αναβάθμιση του αεροπορικού εισιτηρίου του αυστραλού καθηγητή προς την Ελβετία, ώστε να ταξιδέψει στην πρώτη θέση μαζί με το πρόσωπο που τον συνοδεύει. Μέχρι στιγμής έχει συγκεντρώσει 17.000 δολάρια Αυστραλίας (10.000 ευρώ).

Ο καθηγητής Γκούντολ, επίτιμος ερευνητής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Edith Cowan του Περθ, βρέθηκε στις πρώτες σελίδες των εφημερίδων το 2016, όταν το πανεπιστημιακό ίδρυμα του ζήτησε να αποχωρήσει από τη θέση του με τη δικαιολογία του κινδύνου που οι μετακινήσεις του αντιπροσώπευαν για τον ίδιο. Αναθεώρησε την απόφασή του μπροστά στην αντίδραση της επιστημονικής κοινότητας, τόσο στην Αυστραλία, όσο και διεθνώς.

Ο Ντέιβιντ Γκούντολ έχει δημοσιεύσει δεκάδες μελέτες και συνέχιζε μέχρι και πρόσφατα τη συνεργασία του με σειρά περιοδικών για την οικολογία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: