30.4.18

Ματωμένη Πρωτομαγιά στην Καισαριανή...

H ΕΡΤ, με αφορμή τη συμπλήρωση 74 χρόνων από τη Ματωμένη Πρωτομαγιά του 1944 στην Καισαριανή, θα μεταδώσει την Τρίτη 1η Μαΐου 2018 και ώρα 10:00-12:00, για πρώτη φορά από τον τόπο της...
ανείπωτης φρίκης του Σκοπευτηρίου της Καισαριανής, μία δίωρη ραδιοφωνική εκπομπή αφιερωμένη στη μνήμη όλων εκείνων που θυσίασαν τη ζωή τους για την ελευθερία.  

Ειδικότερα,.. το Πρώτο Πρόγραμμα και η Φωνή της Ελλάδας θα εκπέμψουν ζωντανά από τον τόπο εκτέλεσης των 200 πολιτικών κρατουμένων της Ακροναυπλίας, που το καθεστώς Μεταξά παρέδωσε στους ναζί, την Πρωτομαγιά του 1944. Τη μέρα εκείνη που τα καμιόνια των ναζί σχημάτιζαν φάλαγγα το ένα πίσω από το άλλο, μεταφέροντας τους κρατουμένους από το Χαϊδάρι και το αίμα κυλούσε σαν ποτάμι στους δρόμους της Καισαριανής.

Με τη βοήθεια ιστορικών και καθηγητών πανεπιστημίων, αλλά και αποσπασμάτων από το πολύτιμο Αρχείο της ΕΡΤ, θα ξεδιπλωθεί το χρονικό της εκτέλεσης. Παράλληλα, θα ακουστούν μαρτυρίες κατοίκων της Καισαριανής, που την 1η Μαΐου του 1944 ήταν μικρά παιδιά.

Για πρώτη φορά στην Ελληνική Ραδιοφωνία η εκτέλεση των δύο καπνεργατών από την Καβάλα: του Δημοσθένη Μακέδου και του Νίκου Νεγρεπόντη. Η περιπλάνησή τους από την Ακροναυπλία μέχρι το Χαϊδάρι και η εκτέλεσή τους την 1η Μαΐου. Παράλληλα, η ιστορία του Ναπολέοντα Σουκατζίδη όπως ξεδιπλώνεται στο βιβλίο του Σπύρου Τζόκα, «Ο κύκλος των μάταιων πράξεων». Και ακόμη, η άγνωστη ιστορία του 14άχρονου Ανδρέα Λυκουρίνου, που εκτελέστηκε στην Καισαριανή από τους ναζί τον Σεπτέμβριο του 1944.

Η εκπομπή θα μεταδοθεί με την πολύτιμη συνδρομή των τεχνικών της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και τη συμβολή του Δήμου Καισαριανής.

Έρευνα-παρουσίαση: Θωμάς Σίδερης.

Συντονιστείτε στο Πρώτο Πρόγραμμα FM 91.6 και 105.8 και στη Φωνή της Ελλάδας στα βραχέα. 

Info
Τρίτη 1 Μαΐου 2018, ώρα 10:00 – 12:00
Εκπομπή: «Αφύλαχτη Διάβαση»  
«Ματωμένη Πρωτομαγιά στην Καισαριανή»

Δεν υπάρχουν σχόλια: