30.4.18

«Ανοιχτό το θέμα της αύξησης του κατώτατου μισθού»...

Η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων και η εφαρμογή των αρχών της ευνοϊκότερης ρύθμισης και της επεκτασιμότητας είναι ήδη ψηφισμένοι νόμοι του κράτους και θα...
ισχύσουν αμέσως μετά την έξοδο της χώρας από την επιτροπεία τον προσεχή Αύγουστο δήλωσε μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Στάθη Σχινά ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας, Νάσος Ηλιόπουλος, ενώ αναφέρθηκε στο νέο ρεκόρ δημιουργίας θέσεων εργασίας αλλά και στο γεγονός σε αυτές η πλήρης απασχόληση φτάνει το 70%.  

Αναφερόμενος στο θέμα της καταπολέμησης της ανεργίας ο κ. Ηλιόπουλος μεταξύ άλλων ανέφερε ότι βάσει των στοιχείων του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ κατά το πρώτο τρίμηνο του 2018 το  ισοζύγιο των θέσεων εργασίας δείχνει  ότι επιτεύχθηκε  καλύτερη επίδοση και από το 2017 που ήταν η καλύτερη χρονιά από το 2001. Ειδικότερα δημιουργήθηκαν 55.580 περισσότερες θέσεις εργασίας από όσες χάθηκαν λόγω απολύσεων, αποχωρήσεων κ.τ.λ.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό το θετικό ισοζύγιο θέσεων εργασίας για την περίοδο 2015-2017 ανέρχεται σε 293.258 περισσότερες θέσεις εργασίας
 από όσες χάθηκαν. Ιδιαιτέρως ενδιαφέρον στοιχείο - τόνισε ο κ. Ηλιόπουλος - είναι το γεγονός της ανακοπής του ρυθμού αύξησης των ελαστικών θέσεων εργασίας. «Το 70% των δημιουργούμενων θέσεων εργασίας είναι πλήρους απασχόλησης» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας σχετικά με τον ρόλο του ΣΕΠΠΕ ανέφερε ότι οι περισσότεροι από 50.000 έλεγχοι των τελευταίων χρόνων οδήγησαν στον περιορισμό της υποδηλωμένης και αδήλωτης εργασίας στους κλάδους υψηλής παραβατικότητας από το 19% το 2014 στο 12% το 2017.

Ως προς την αύξηση του κατώτατου μισθού ο κ. Ηλιόπουλος θεώρησε ότι το θέμα είναι ανοιχτό για την μετά τον Αύγουστο περίοδο και αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Πορτογαλίας όπου μετά την έξοδο της χώρας από το Μνημόνιο έγιναν τέσσερις αυξήσεις από 5% κάθε φορά.

left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: