17.4.18

Μεταστροφή της κοινής γνώμης...

Αποτέλεσμα εικόνας για ελλαδα σκοπια\...υπέρ της επίλυσης του Σκοπιανού...

Σημαντική μεταστροφή της κοινής γνώμης σχετικά με το Μακεδονικό καταγράφεται σε δημοσκόπηση της Palmos Analysis για τo...
Tvxs.gr, καθώς η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών τάσσεται υπέρ μιας κοινά αποδεκτής λύσης του ονόματος, που να έχει ισχύ έναντι όλων (erga omnes).

Μάλιστα 6 στους 10 δηλώνουν πως θα πρέπει να γίνει αποδεκτή μια ονομασία που θα περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία».

Ειδικότερα, στη διαπραγμάτευση για το θέμα της ονομασίας της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ), η έρευνα καταγράφει τη συμφωνία της συντριπτικής πλειοψηφίας (71%) των Ελλήνων με την επιδίωξη μιας κοινά αποδεκτής λύσης ονόματος που να ισχύει έναντι όλων (erga omnes).

Μάλιστα η στάση αυτή είναι συντριπτικά πλειοψηφική τόσο μεταξύ των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ (80%) όσο και μεταξύ αυτών της ΝΔ (68%).

Μόλις το 14% των πολιτών δηλώνει πως επιθυμεί να συνεχιστεί το σημερινό καθεστώς της διπλής ονομασίας.

Ελληνοτουρκικά

Σχετικά με το δεύτερο μεγάλο εθνικό θέμα, αυτό των ελληνοτουρκικών σχέσεων, οι πολίτες δηλώνουν μεν ανήσυχοι, όμως εμφανίζονται ψύχραιμοι και ώριμοι.

Πιο συγκεκριμένα, οι Έλληνες εμφανίζονται ανήσυχοι απέναντι στα τελευταία επεισόδια στις ελληνοτουρκικές σχέσεις (εμβολισμός σκάφους του λιμενικού από τουρκική ακταιωρό, σύλληψη ελλήνων στρατιωτικών στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο, εμπρηστικές δηλώσεις τούρκων αξιωματούχων κτλ), καθώς σχεδόν 4 στους 10 θεωρούν τα παραπάνω ως ενδείξεις επικείμενης επιθετικής ενέργειας της γειτονικής χώρας εναντίων ελληνικών εδαφών.

Στον αντίποδα το 36% δηλώνουν ότι τα επεισόδια αυτά προκαλούνται από την Τουρκία για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης και αποπροσανατολισμού από άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η τουρκική ηγεσία, ενώ για το 14% και οι δύο παραπάνω λόγοι είναι ισχυροί.
tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: