30.4.18

Κοντονής: Δικαίωμα του πολίτη να αμύνεται...

Σε ακριβώς αντίθετη λογική από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Ν. Τόσκα, ο οποίος είχε προτρέψει τους πολίτες να κάνουν ότι κοιμούνται όταν εισβάλουν ληστές στο σπίτι τους, ο Σταύρος Κοντονής τόνισε...
πως η άμυνα είναι δικαίωμα του κάθε πολίτη.

Μάλιστα ο κ. Κοντονής είπε ότι δεν χρειάζεται καμιά συμπλήρωση ο Ποινικός Κώδικας διότι «υπάρχει η νομοθετική ρύθμιση για να αποθαρρύνεται ο δράστης αφού ο αμυνόμενος απαλλάσσεται οποιασδήποτε ευθύνης εξαιτίας της βίαιης ενέργειας την οποία δέχεται και μάλιστα υπό όρους απόλυτης ηρεμίας και γαλήνης του ίδιου μέσα στο σπίτι του το βράδυ ,που μπορεί να κοιμάται κιόλας, ακριβώς αυτό προβλέπει ο νόμος, ότι εκείνη την ώρα ευρισκόμενος σε μεγάλη ψυχική πίεση είναι αδύνατον αυτός ο άνθρωπος να σταθμίσει τα πραγματικά όρια της άμυνας γι’ αυτό και ο νόμος προβλέπει ότι ο πολίτης μένει ατιμώρητος όταν αυτοδυνάμως αμυνθεί.

Το νομικό μας πλαίσιο προστατεύει απολύτως τον πολίτη που ασκεί το δικαίωμα του στην άμυνα σε περιπτώσεις επιθέσεις και απόπειρας ληστείας κατά τις νυχτερινές ώρες μέσα στο σπίτι του. Ο θεσμός της Άμυνας δικαιολογείται απολύτως από την ανάγκη υπεροχής της έννομης τάξης. Είναι αδύνατο για το κράτος να είναι πανταχού παρόν και να προστατεύει όλους τους πολίτες . Οι διατάξεις στον ποινικό κώδικα είναι απολύτως επαρκείς»

Όμως ο κ. Κοντονής από το βήμα της Βουλής δικαίωσε και τον 88χρονο ο οποίος τον περασμένο Μάρτιο πυροβόλησε τους ληστές που είχαν εισβάλει στο σπίτι του στη Γλυφάδα.

«Αν και για τη συγκεκριμένη περίπτωση υπήρξαν και άλλα αδικήματα Όπως παράνομη οπλοκατοχή και οπλοχρησία οπότε πάλι θα είχαμε αυτόφωρο αδίκημα. Ομως, όσον αφορά την αντίδραση του συγκεκριμένου πολίτη, είναι φανερό ότι εδώ έχουμε αντίδραση στα πλαίσια του νόμου. Κανείς δεν μπορεί να πει ότι δεν βρίσκονταν σε ακραία ψυχική πίεση Η οποία το απαγορεύει να πράξει ως μέσο συνετός άνθρωπος έτσι ώστε να σταθμίσει μέχρι ποιου σημείου μπορεί η άμυνα του να αντιστοιχεί στην επίθεση την οποία δέχεται. Όποτε ακόμα και αν είχαμε υπέρβαση της άμυνας η υπέρβαση αυτή έπρεπε να μείνει ατιμώρητη.»

Ο κ. Κοντονής προχώρησε ένα βήμα επιπλέον και κράτησε και αποστάσεις και επέκρινε τον τρόπο σύλληψης του 88χρονου από τις αστυνομικές αρχές με τις χειροπέδες που του πέρασαν.

«Μου έκανε κι εμένα εντύπωση ο τρόπος με τον οποίον μεταχειρίστηκαν οι διωκτικές αρχές τον συγκεκριμένο πολίτη. Η σύλληψη και τα περαιτέρω της σύλληψης , χειροπέδες και λοιπά γίνονται για ένα λόγο ,για να μην αποθρασυνθεί ο δράστης και να οδηγηθεί στο αυτόφωρο. Όταν εδώ έχουμε έναν άνθρωπο υπέργηρο που έχει περάσει τα 80 έτη και κρίνουν τα αστυνομικά όργανα ότι πρέπει να του περάσουν χειροπέδες και ότι είναι ύποπτος φυγής αντιλαμβάνεστε ότι εδώ έχουμε περάσει το προσήκον μέτρο. Και οι εισαγγελικές αρχές πρέπει να δώσουν οδηγίες αλλά και η ελληνική αστυνομία γιατί η εικόνα η οποία παρήχθη ήταν άδικη για το νομικό πλαίσιο που υπάρχει».


Πηγή: iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: