25.4.18

Χωρίς δηλώσεις έφυγαν Κοτζιάς και Ντιμιτρόφ...

Ήταν έντονη συζήτηση λέει ο Νίμιτς...

«Είμαστε αφοσιωμένοι στην προσπάθεια για την εξευρεση λύσης στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ είπε ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ στις...
πρώτες του δηλώσεις μετά το πέρας της πολύωρης διαβούλευσης στην Αυστριακή πρωτευουσα για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων.

«Ήταν μία έντονη και ειλικρινής συζήτηση. Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν και τις επόμενες εβδομάδες», δήλωσε ο Μάθιου Νίμιτς μετά το πέρας των συνομιλιών που κράτησαν περίπου τέσσερις ώρες.

Όπως έγινε γνωστό από διπλωματικές πηγές οι κκ Κοτζιάς και Ντιμιτρόφ, που αποχώρησαν χωρίς να κάνουν δηλώσεις, θα έχουν ξανά συνάντηση στη Θεσσαλονίκη στις 3-4 Μαΐου στο πλαίσιο της 4μερους Συνόδου για τη διασυνοριακή συνεργασία μεταξύ Ελλάδας, Αλβανίας, πΓΔΜ και Βουλγαρίας.

Αμέσως μετά τη Βιέννη, ο Νίκος Κοτζιάς πηγαίνει στις Βρυξέλλες για νέο κύκλο συναντήσεων. Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών θα συναντήσει τον ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ ενώ επί τάπητος, εκτός από το Σκοπιανό, θα τεθούν και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Η σημερινή συνάντηση Κοτζιά, Ντιμιτρόφ, Νίμιτς στη Βιέννη είναι η τρίτη μετά την επανεκκίνηση των διαβουλευσεων για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Είχαν προηγηθεί άλλες δύο, στις 13 Φεβρουαρίου και στις 30 Μαρτίου, με την τελευταία να έχει φιλοξενηθεί στο αυστριακό υπουργείο Εξωτερικών.

Η τελευταία τριμερής συνάντηση της 30ής Μαρτίου, που είχε διαρκέσει 6,5 ώρες, εκτιμήθηκε ως ιδιαίτερα εποικοδομητική, με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών να τονίζει πως «είναι δύσκολα τα βήματα που κάνουμε, αλλά όλα τα βήματα μας φέρνουν πιο κοντά στην πιθανότητα μιας λύσης»...

Δεν υπάρχουν σχόλια: