24.4.18

Συνέντευξη Τύπου αύριο από Καμμένο...

Εξηγήσεις για φρεγάτες, F-16...

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η προγραμματισμένη για αύριο το πρωί (09:30) συνέντευξη Τύπου του υπουργού Αμυνας...
Πάνου Καμμένου.

Ο κ. Καμμένος αναμένεται να αναφερθεί στις ελληνοτουρκικές σχέσεις καθώς ο ίδιος αποτελεί στόχο της γείτονος εδώ και καιρό εξαιτίας των δηλώσεών του.

Δύο ημέρες μετά το ΚΥΣΕΑ, το οποίο αποφάσισε τελικά μόνο για την αναβάθμιση των C-27 και όχι για τα F-16, αναμένεται να αναφερθεί επίσης για τα όσα συζητήθηκαν στο ΚΥΣΕΑ και κυρίως να διευκρινίσει τι ισχύει τελικά με την ενοικίαση των γαλλικών φρεγατών αλλά και την μη λήψη απόφασης για την αναβάθμιση των αεροσκαφών F-16.

Η συνέντευξη θα δοθεί στην αίθουσα «Ιωάννης Καποδίστριας» του υπ. Εθνικής Αμυνας και σε αυτή θα παραβρίσκεται η ηγεσία του στρατού, αλλά δεν είναι ακόμη γνωστό αν θα παραβρίσκεται ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας Φώτης Κουβέλης ο οποίος πρώτος, δημοσίως, επιβεβαίωσε ότι επίκειται συμφωνία για την ενοικίαση φρεγατών από τη Γαλλία. Η απουσία Φώτη Κουβέλη, εφόσον επιβεβαιωθεί, μπορεί να είναι ένα τυχαίο γεγονός, καθότι η πρόσκληση για την συνέντευξη Τύπου είναι από τον υπουργό, αλλά μπορεί και να σηματοδοτεί και ένα χάσμα στις σχέσεις των δύο ανδρών.

Η συνέντευξη Τύπου του Πάνου Καμμένου έρχεται στον απόηχο της «βόμβας» που εξαπέλυσε ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Γιοχάνες Χαν σήμερα, ο οποίος προανήγγειλε λύση του Σκοπιανού μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες. Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Αμυνας και πρόεδρος των ΑΝΕΛ έχει ξεκαθαρίσει δημοσίως ότι δεν προτίθεται να ψηφίσει στη Βουλή ο ίδιος και το κόμμα του, λύση που να περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία».

Γιατί δεν ελήφθη απόφαση για τα F-16

Τα οικονομικά της χώρας φαίνεται ότι ήταν ο κύριος λόγος για τον οποίο καθυστέρησε η λήψη απόφασης για τον εκσυγχρονισμό των F16, η οποία αν και αναμενόταν, δεν ελήφθη στην τρίωρη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ.

Στο Μέγαρο Μαξίμου τήρησαν σιγήν ιχθύος για τα όσα συζητήθηκαν στη συνεδρίαση, ενώ με μια «δωρική» ανακοίνωση που βγήκε αργά το βράδυ, έγινε γνωστό ότι αν και συζητήθηκε το θέμα των F16, ελήφθησαν αποφάσεις για τον οπλισμό των μέσω μεταφορικών αεροσκαφών C27 που διαθέτει η Πολεμική Αεροπορία.

Με δεδομένη πάντως την επιχειρησιακή ανάγκη για την αναβάθμιση του στόλου των μαχητικών που έχουν ζητήσει οι επιτελείς αλλά και την κατανόηση και της αντιπολίτευσης ως προς την επιχειρησιακή ανάγκη η λογική εξήγηση της αναβολής απόφασης οδηγεί στην ανάγκη για δεύτερη ματιά στο οικονομικό σκέλος της υπόθεσης.

Οι απαιτούμενοι πόροι και η ανάγκη να έρθει πιο κοντά το ύψος της δαπάνης με το ποσό του 1.1ός δις € , που είχε ανακοινωθεί ότι θα κοστίσει εκσυγχρονισμός των F16, μοιάζουν να είναι οι κύριοι λόγοι που οδηγούν στο να ληφθεί κυριολεκτικά στις «καθυστερήσεις» η απόφαση. Η Lockheed Martin έχει δώσει χρονικό όριο στο υπουργείο άμυνας την 30ή Απριλίου για την επικύρωση της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας –ΗΠΑ για την αναβάθμιση 85 αεροσκαφών F16 της Πολεμικής μας Αεροπορίας, στην οποία συμφώνησαν κατ’ αρχήν οι Αλέξης Τσίπρας και Ντόναλντ Τραμπ, το περασμένο Φθινόπωρο.


Πηγή: iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: