26.4.18

Διώκονται στελέχη της ΕΚΑΠΤΥ για απιστία...

Ποινική δίωξη για τα κακουργήματα της απιστίας στην υπηρεσία και της ψευδούς βεβαίωσης ασκήθηκε από την Εισαγγελία κατά της διαφθοράς σε βάρος...
τριών στελεχών του Εθνικού Κέντρου Αξιολόγησης ποιότητας και Τεχνολογίας στην Υγεία, (ΕΚΑΠΤΥ.ΑΕ) καθώς...φέρονται να προκάλεσαν ζημία στο δημόσιο άνω των 150.000 ευρώ.

Το ΕΚΑΠΤΥ χρηματοδοτείται από το κράτος και είναι αρμόδιο να πιστοποιεί ότι ιατρικά μηχανήματα που τοποθετούνται και λειτουργούν σε διαγνωστικά κέντρα, ιδιωτικά νοσοκομεία κλπ καλύπτουν όλες τις προδιαγραφές που απαιτούνται.

Τα τρία στελέχη που ήταν αρμόδια να εισπράττουν οφειλές από τους ιδιώτες (οι οποίοι είχαν απευθυνθεί στο κέντρο και ζητούσαν να πιστοποιηθούν τα μηχανήματα τα οποία εισήγαγαν) φέρονται να προκάλεσαν ζημία άνω των 150.000 ευρω, από οφειλές που προέρχονται από περίπου 100 ιδιώτες , την περίοδο 2008-2013 και μάλιστα έχουν παραγραφεί άρα η ζημία του δημοσίου είναι οριστική αφού δεν μπορούν πλέον να εισπτραχθούν.

Η υπόθεση έφθασε στη Δικαιοσύνη μετά από μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε η νέα διοίκηση του κέντρου το 2017 και σύμφωνα με τη διωξη πέραν της μη διεκδικησης των οφειλομένων , δεν ακολουθουσαν και την προβλεπομενη διαδικασία για την πιστοποίηση των μηχανημάτων.

Παράλληλα το κέντρο φέρεται ότι ανάλωσε παράνομα, δηλαδή για άλλους σκοπούς, πόρους από χρηματοδοτήσεις του ΥΠ.ΕΞ., για προγράμματα συντήρησης υποδομών σε Λίβανο και Αλβανία, και συγκεκριμένα για εκτέλεση κάποιων έργων αποκατάστασης σε υγειονομικές μονάδες.

Οι χρηματοδοτήσεις του ΥΠΕΞ προς το ΕΚΑΠΤΥ άγγιξαν το 1.000.000 ευρώ , και παραμενει άγνωστο με ποιές προυποθέσεις και όρους δόθηκαν. Οπως προκύπτει μάλιστα, το μεγαλύτερο μερος των χρημάτων δεν δόθηκε για αποκατάσταση των κέντρων υγείας, αλλά για να εξυπηρετηθούν λειτουργικές δαπάνες του ΕΚΑΠΤΥ και για να κλείσουν οι τρύπες από τις οφειλές των ιδιωτών.

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: