19.4.18

Το σενάριο της «διπλής κάλπης»...


 ...το Φθινόπωρο του 2019...
O Kυριάκος Μητσοτάκης άνοιξε την ομιλία του στο συνέδριο της ΚΕΔΕ μνημονεύοντας τον...
«πρωτοπόρο αγωνιστή της αυτοδιοίκησης» Αντώνη Τρίτση και αποκαλώντας την πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής «αγαπητή Φώφη». Ο Γιάννης Δραγασάκης, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, επανέλαβε ότι «η ανασυγκρότηση της χώρας απαιτεί μια συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων» και, ουσιαστικά κάλεσε το Κίνημα Αλλαγής να εγκαταλείψει την γραμμή των «ίσων αποστάσεων» απέναντι σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.

Εν ολίγοις, το εξ αριστερών και εκ δεξιών «φλερτ» προς την Φώφη Γεννηματά εξελίσσεται και εντατικοποιείται – έστω κι εάν, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, τα δημοσκοπικά ευρήματα δεν δικαιώνουν τον πολιτικό ενθουσιασμό του περασμένου Νοεμβρίου, όταν η υψηλή συμμετοχή των ψηφοφόρων στην εκλογή αρχηγού τροφοδοτούσε τις διακηρύξεις για «αναγέννηση» της κεντροαριστεράς.


Η «τρίτη εντολή»

Τόσο η χθεσινή δημοσκόπηση της Palmos Analysis για το tvxs.gr όσο και η σημερινή της Alco για το news247.gr δίνουν στο Κίνημα Αλλαγής ποσοστό 5,2% και 5,4% αντίστοιχα στην πρόθεση ψήφου. Στην εκτίμηση εκλογικής επιρροής από την Palmos Analysis το ποσοστό αυτό ανεβαίνει στο 9,5%, εξακολουθεί όμως να απέχει από το «γεμάτο» διψήφιο ποσοστό στον οποίο έβαζαν τον πήχη πολλά στελέχη του Κινήματος.

Και στις δύο δημοσκοπήσεις ωστόσο – όπως και στις περισσότερες του τελευταίου διαστήματος – υπάρχουν δύο εκλογικά «κλειδιά»: Το ένα είναι πως το Κίνημα Αλλαγής εμφανίζεται σταθερά ως το κόμμα με τις περισσότερες πιθανότητες να πάρει την «τρίτη εντολή» στην – εξαιρετικά πιθανή – περίπτωση μη κυβερνητικής αυτοδυναμίας. Το δεύτερο, κι ίσως ακόμη πιο σημαντικό, είναι το θεαματικά υψηλό ποσοστό της αδιευκρίνιστης ψήφου. Στην μέτρηση της Palmos το ποσοστό αυτό είναι 41,7% και σ’ εκείνη της Alco 31,9%, με την διαπίστωση ότι συγκροτείται κατά βάση από ψηφοφόρους που στις εκλογές του 2015 είχαν επιλέξει τον ΣΥΡΙΖΑ.

Τα δύο αυτά στοιχεία είναι αρκετά για να αιτιολογήσουν την επίμονη, και κλιμακούμενη προσέγγιση του Κινήματος Αλλαγής τόσο από τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και από την ΝΔ. Και, ταυτοχρόνως, για να εξηγήσουν και την ένταση με την οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέκρουσε σήμερα, στο συνέδριο της ΚΕΔΕ, την προοπτική ταυτόχρονης διεξαγωγής των εθνικών και των αυτοδιοικητικών εκλογών το φθινόπωρο του 2019.

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο, ΕΔΩ...

πηγη tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: