26.4.18

Δεν βγαίνει από πρώτο γύρο ο Ερντογάν...

Αποτέλεσμα εικόνας για erdogan votesΔεύτερο γύρο για τις διπλές κρίσιμες κάλπες στην Τουρκία προβλέπει δημοσκόπηση, που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα Cumhuriyet και δείχνει ότι ο...
νυν πρόεδρος δεν κερδίζει από την πρώτη Κυριακή στις 24 Ιουνίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του γκάλοπ, 46% συγκεντρώνει ο Ταγίπ Ερντογάν, 15,8% η ηγέτιδα του «Καλού Κόμματος» Μεράλ Ακσενέρ, 10,4% ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου (CHP), 9,7% ο φυλακισμένος πρώην αρχηγός του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών Σελαχάτιν Ντεμίρτας (HDP) και 5,3% ο Αμπντουλάχ Γκιουλ, εάν είναι υποψήφιος. 

Συνολικά 11 κόμματα θα αναμετρηθούν στις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές, ενώ δύο μήνες πριν συνεχίζονται οι εντατικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των κομμάτων της αντιπολίτευσης για το ενδεχόμενο εκλογικής συμμαχίας για κοινό μέτωπο.

Οι ηγέτες της κεμαλικής αξιωματικής αντιπολίτευσης Κιλιτσντάρογλου και η εθνικίστρια Ακσενέρ διατηρούν ανοιχτούς τους διαύλους διαλόγου για το σχηματισμό συνεργασίας και τον καθορισμό υποψηφίων που θα κατέβουν εναντίον του Ερντογάν.

Ενισχύονται οι φήμες για υποψηφιότητα Γκιουλ

Η εμφάνιση του μικρού ισλαμικού κόμματος Saadet Τεμέλ Καραμολάογλου μαζί με τον πρώην πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιουλ σε τελετή - φόρο τιμής στον πρώην Τούρκο πρωθυπουργό Νετσμεττίν Ερμπακάν αργά το βράδυ της Τετάρτης πυροδότησε τις φήμες για την πιθανή υποψηφιότητα του Γκιουλ. Οι δύο άνδρες συναντήθηκαν επίσης χθες.

Πάντως, προς το παρόν η υποψηφιότητα ενός κοινού προεδρικού υποψηφίου δεν έχει λάβει θετική απάντηση από τα κόμματα της αντιπολίτευσης με την Ακσενέρ να ανακοινώνει χθες επίσημα τη δική της και τα υπόλοιπα κόμματα να αναμένεται να παρουσιάσουν τις δικές τους για τον πρώτο γύρο.

Η Ακσενέρ και ο Κιλιτσντάρογλου είχαν χθες 45λεπτη συνάντηση στην Άγκυρα κατά την οποία η πρώτη εξέφρασε εκ νέου την ευγνωμοσύνη της για τη στήριξη του CHP σ τη συμμετοχή του κόμματός της στις εκλογές.

Αποφεύγοντας να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με την υποψηφιότητα ο Κιλιτσντάρογλου επανέλαβε τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογραμμίζοντας την ανάγκη για «ενότητα» μεταξύ των κομμάτων της αντιπολίτευσης αναφορικά με τις εκλογές.

Σημείωνεται ότι η πρόταση για το όνομα του Γκιουλ συνάντησε ισχυρή αντίσταση από πολλούς στη βάση του κόμματος. Ο εκπρόσωπος του CHP ανέφερε ότι ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος της Τουρκίας είναι «συνεργός και αδελφός του Ερντογάν», που «δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι επιλογή του CHP» εναντίον του νυν προέδρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: