27.4.18

Ενας Γιούνκερ δεν φτάνει...

Ζαν-Κλoντ Γιούνκερ, Αλέξης Î¤ÏƒÎ¯Ï€ÏÎ±Ï‚Η επίσκεψη του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, χθες στην Αθήνα, ήταν ένα θετικό γεγονός. Στήριξε την Ελλάδα απέναντι στην Τουρκία, τη...
χαρακτήρισε πυλώνα σταθερότητας στα Βαλκάνια και στο πλαίσιο αυτό υποστήριξε μια ρεαλιστική και γρήγορη λύση στη διαφορά σε σχέση με την ονομασία της ΠΓΔΜ.

Ταυτόχρονα περιέγραψε με θετικό τρόπο το μέλλον της χώρας μας στη μεταμνημονιακή εποχή. Τάχθηκε υπέρ της καθαρής εξόδου από τα μνημόνια και απέκλεισε τη λεγόμενη προληπτική πιστοληπτική γραμμή στήριξης.

Στην εσωτερική πολιτική αντιπαράθεση, η στάση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συνιστούσε ένα ολοκληρωτικό «άδειασμα» για την αντιπολίτευση και κυρίως για τη Ν.Δ., η οποία, μη θέλοντας και μη μπορώντας να βρεθεί απέναντι σε έναν τόσο ισχυρό θεσμικό αξιωματούχο της Ευρώπης, προτίμησε τη σιωπή. Επί της ουσίας καλώς έπραξε.

Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ είναι ένας παράγοντας, υπολογίσιμος γι' αυτά που λέει και γι' αυτά που κάνει, αλλά ένας και όχι ο καθοριστικός σε ό,τι αφορά τη λήψη των αποφάσεων. Αυτό το γνωρίζει και η κυβέρνηση, η οποία κράτησε χαμηλούς τόνους, μολονότι όσα ειπώθηκαν ταυτίζονταν με τις δικές της θέσεις.

Μια ρεαλιστική αξιολόγηση της επίσκεψης Γιούνκερ οδηγεί αβίαστα στο συμπέρασμα πως η χώρα έχει έναν ισχυρό σύμμαχο στα ευρωπαϊκά όργανα που θα αποφασίσουν για τους όρους και τις προϋποθέσεις εξόδου από την επιτροπεία.

Τον είχε και στο παρελθόν, αλλά αυτό δεν μας γλίτωσε από το τρίτο μνημόνιο, δεν άλλαξε τη σκληρή πολιτική της λιτότητας, ούτε ελάφρυνε τον λογαριασμό που πλήρωσαν οι Ελληνες πολίτες. Το πρόβλημα επομένως δεν είναι τα πρόσωπα και οι καλές διαθέσεις τους.

Σήμερα στη Σόφια συνεδριάζει το Eurogroup για να εξετάσει, ανάμεσα σε άλλα, το λεγόμενο ολιστικό πρόγραμμα μεταμνημονιακής ανάπτυξης που θα καταθέσει η κυβέρνηση.

Δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι οι εταίροι-δανειστές και κυρίως οι Γερμανοί θα αποδεχτούν αυτό που θα προτείνει η ελληνική πλευρά.

Οπως δεν είναι καθόλου βέβαιο πως η τελική λύση για το χρέος θα συνδέεται αυτόματα με την ανάπτυξη. Το Βερολίνο ήδη έχει φροντίσει να δημοσιοποιήσει τις αντιρρήσεις του. Συνεπώς έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας και ένας Γιούνκερ δεν φτάνει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: