30.4.18

Ψάχνουν εμβάσματα σε λογαριασμούς του Γιάννου...

...και άλλων δώδεκα ατόμων...

Στα... βαθιά της υπόθεσης που αφορά τον πρώην υπουργό Γιάννο Παπαντωνίου επιχειρούν να μπουν οι ανακριτικές αρχές της χώρας, οι οποίες με αίτημά τους προς την...
Τράπεζα της Ελλάδος, ζητούν να τους διαβιβαστούν όλα τα στοιχεία των τραπεζικών λογαριασμών του πρώην υπουργού, της συζύγου του, ακόμα 12 ατόμων και τριών εταιριών.

Το αίτημα υποβλήθηκε προ καιρού από την ανακρίτρια κατά της διαφθοράς Ηλιάνα Ζαμανίκα και τον επίκουρο ανακριτή Γιώργο Ευαγγέλου και αφορά όλους τους λογαριασμούς σε ελληνικές τράπεζες από το 1998 έως και σήμερα. Όπως αναφέρουν, σύμφωνα με πληροφορίες, τα στοιχεία τους ενδιαφέρουν στο πλαίσιο έρευνας για τον εκσυγχρονισμό των φρεγατών τύπου S του Πολεμικού Ναυτικού καθώς επίσης και έρευνα για ενδεχόμενο ξέπλυμα βρώμικου χρήματος μέσω αγοραπωλησίας ακινήτων.

Για αυτό άλλωστε και το αίτημα αφορά τρεις εταιρείες, οι οποίες φέρεται να ασχολούνται με ακίνητα, μεταξύ αυτών και  η εταιρία που - εκτιμάται- ότι ανήκει στον Ελληνοαμερικανό επιχειρηματία, ο οποίος αγόρασε σε εξαιρετικά καλή τιμή τη βίλα του ζεύγους στη Σύρο πριν δυο χρόνια.

Ψάχνουν τα εμβάσματα    

Ουσιαστικά από το αίτημα και τον τρόπο που το διατυπώνουν οι ανακριτές προκύπτει αφενός πως βιάζονται (ζητούν δηλαδή άμεση ικανοποίηση) και κυρίως πως ψάχνουν να βρουν εμβάσματα που έφυγαν από τους λογαριασμούς στην Ελλάδα προς  λογαριασμούς στο εξωτερικό και αντίστροφα. Οι ανακριτές μάλιστα αιτιολογούν το αίτημα τους, εστιάζοντας στην υπόθεση των φρεγατών και όπως αναφέρουν (το έγγραφο παρουσίασε η Real news)  ζητούν το άνοιγμα των λογαριασμών 14 προσώπων και τριών εταιριών "επειδή εκ της έως σήμερα ανακριτικής έρευνας προκύπτει ότι χρηματικά ποσά που φέρεται ότι καταβλήθηκαν κατά την εκπόνηση του προγράμματος και την υλοποίηση αυτού διακινήθηκαν σε διάφορους χρηματοπιστωτικούς φορείς του εξωτερικού με τη χρησιμοποίηση ενδιάμεσων προσώπων προκειμένου να συγκαλυφθεί η αληθινή αιτία της μεταβίβασης τους στα υπό έρευνα πρόσωπα (δωροδοκία) και να απομακρυνθούν τα ίχνη αυτών από την αρχική τους προέλευση. 

Επειδή ήδη για τον ανωτέρω λόγο έχουν υποβληθεί εκ μέρους μας αιτήματα διεθνούς δικαστικής συνδρομής προς αλλοδαπές δικαστικές αρχές προκειμένου να ανοιχθούν συγκεκριμένοι τραπεζικοί λογαριασμοί και να εξακριβωθεί η διαδρομή των ανωτέρω παράνομων χρηματικών ποσών προς τελικούς αποδέκτες. Επειδή βάσει των ανωτέρω περιστατικών καθίσταται επιτακτική η συγκέντρωση όλων των στοιχείων που αφορούν την πορεία των παράνομων πληρωμών που φέρεται ότι νομιμοποιήθηκαν μέσω αγοραπωλησιών ακινήτων". 

left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: