24.4.18

Ο Ζάεφ φτιάχνει ομάδα...

για ένταξη της ΠΓΔΜ σε ΝΑΤΟ και ΕΕ...

Τη σύσταση άτυπης ομάδας εργασίας («Ομάδα της Οχρίδας», όπως χαρακτηριστικά την αποκάλεσε) που θα συμβάλει τόσο στην...
ένταξη του ΝΑΤΟ όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, σε κοινή συνέντευξη Τύπου.Την ίδια στιγμή, δήλωσε πως δεν συμμερίζεται την αισιοδοξία του επιτρόπου Γιοχάνες Χαν για συμφωνία εντός των επόμενων δύο εβδομάδων.

Όπως μεταδίδουν σκοπιανά μέσα ενημέρωσης, η άτυπη ομάδα θα στελεχώνεται από επιφανή πολιτικά πρόσωπα όπως ο πρώην γενικός γραμματέας του NATO Λόρδος Ρόμπερτσον, ο πρώην πρωθυπουργός της Σουηδίας Καρλ Μπιλντ, ο πρώην πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρόζεν Πλεβνέλιεφ, ο πρώην ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας Χαβιέ Σολάνα και ορισμένοι ακόμη πρώην δυτικοί διπλωμάτες και αξιωματούχοι.

Ο σκοπιανός πρωθυπουργός σημείωσε πως τα μέλη της ομάδας είναι αποδεδειγμένοι φίλοι της ΠΓΔΜ που θα υποστηρίξουν την βούληση της χώρας να γίνει το 30ο μέλος του NATO.

Ο κ. Ζάεφ επέμεινε πως στόχος της κυβέρνησής του είναι να λάβει πρόσκληση για ένταξη στο NATO εντός του έτους, όπως έγραψε ο ίδιος στον λογαριασμό του στο Twitter.

Αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή προοπτική της ΠΓΔΜ, ο κ. Ζάεφ έγραψε στο Twitter πως τα Σκόπια έχουν κάνει μεγάλο άλμα για την διόρθωση των προβλημάτων που είχε διαγνώσει η ΕΕ σε ό,τι αφορά τον διαχωρισμό εξουσιών και το κράτος δικαίου. Χαρακτήρισε μεγάλο κίνητρο την σύσταση για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων που έκανε την προηγούμενη εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Δεν «βλέπει» συμφωνία σε δύο εβδομάδες
Νωρίτερα σήμερα, ο επίτροπος Διεύρυνσης της ΕΕ εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι το αμέσως προσεχές διάστημα θα υπάρξει μια λύση.

Μιλώντας στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου ο κ. Χαν δήλωσε «είμαι αισιόδοξος ότι τις επόμενες δύο εβδομάδες θα έχουμε μια λύση. Τουλάχιστον μια λύση που θα στρώσει τον δρόμο, θα ανοίξει τον δρόμο για την έναρξη διαπραγματεύσεων με την FYROM. Όλοι νομίζω συμφωνούν ότι κάτι τέτοιο θα ήταν χρήσιμο για τη χώρα, για την κοινωνία και για όλη την περιοχή των δυτικών Βαλκανίων»...

Δεν υπάρχουν σχόλια: