17.4.18

Η Άγκυρα επιμένει...

Ύψωσαν τη σημαία στη βραχονησίδα και την κατεβάσαμε...

Επιμένει στην τακτική των γκρίζων ζωνών στο Αιγαίο η Άγκυρα καθώς επίσης και στους ισχυρισμούς της ότι μέλη των ενόπλων δυνάμεων της γειτονικής χώρας κατέβασαν την...
ελληνική σημαία από βραχονησίδα στο σύμπλεγμα των Φούρνων.

Ειδικότερα, σε δήλωσή του μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο αντιπρόεδρος και εκπρόσωπος Τύπου της Τουρκικής κυβέρνησης Μπεκίρ Μποζτάγ, ανέφερε για τα ελληνοτουρκικά, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΣΚΑΪ Μανώλη Κωστίδη: «Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει τετελεσμένα στο Αιγαίο. Ύψωσαν τη σημαία και εμείς την κατεβάσαμε. Κάποιοι πολιτικοί στην Ελλάδα κάνουν δηλώσεις κοιτώντας στο εσωτερικό της χώρας».

Ο Μποζτάγ ωστόσο δεν έμεινε μόνο εκεί και κλιμάκωσε την επίθεσή του. «Καλούμε την Ελλάδα να αφήσει κατά μέρους την επιθετική της στάση στο Αιγαίο ώστε να μην προκαλέσει ανεπιθύμητα γεγονότα στα νησιά. (…) Το Αιγαίο θα πρέπει να είναι θάλασσα ειρήνης, θα μπορούσαμε να έχουμε δυσάρεστα περιστατικά που δεν θέλουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά και συνέχισε:

«Θέλουμε μια σχέση εργασίας με την Ελλάδα, η οποία παρά τις υποσχέσεις που έδωσε για τα μέλη της FETO [σ.σ. της οργάνωσης του ιεροκήρυκα Γκιουλέν], δεν τις τήρησε».

Είχε προηγηθεί το μήνυμα του πρωθυπουργού με πολλούς αποδέκτες από το ακριτικό Καστελόριζο. Ο κ. Τσίπρας επεσήμανε πως «με την Ελλάδα δεν μπορεί κανείς να παίζει».

«Οι γείτονες δεν μας συμπεριφέρονται πάντα όπως αρμόζει στους καλούς γείτονες. Ορισμένες φορές οι πολιτικές ηγεσίες που δεν ακολουθούν τις συνήθειες των ανθρώπων και βρισκόμαστε σε ταραγμένες περιόδους και αδικαιολόγητες συμπεριφορές προκλητικής στάσης από την πλευρά των γειτόνων μας. Διάγουμε μια περίοδο αστάθειας που δεν συνάδει με τις αρχές της καλής γειτονίας και τους κανόνες του διεθνούς δικαίου. Θέλω να περάσω μήνυμα συνεργασίας, ειρηνικής συνύπαρξης αλλά και αποφασιστικότητας. Η Ελλάδα δεν απειλεί κανέναν αλλά δεν φοβάται και κανέναν. Η Ελλάδα μπορεί να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα, τα σύνορα της είναι καθορισμένα από τις διεθνείς συνθήκες, δεν παραχωρούμε σπιθαμή ελληνικής γης», είπε χαρακτηριστικά.

Ανέφερε δε ότι «δεν απειλούμε κανέναν γιατί επιδιώκουμε τη συνεργασία και την ειρηνική συνύπαρξη. Η Ελλάδα διαθέτει αδιαμφισβήτητη ισχύ και κομβική θέση. Η επιθετικότητα και η προκλητικότητα δεν αποτελούν ένδειξη ισχύος. Προχθές σε μια ένδειξη καλής θέλησης ο Τούρκος πρωθυπουργός σήκωσε το τηλέφωνο για να συλλυπηθεί για τον σμηναγό Μπαλταδώρο. Ήταν μια κίνηση καλής θέλησης, αυτές οι κινήσεις πρέπει να έχουν συνέχεια. Θα έπρεπε να συζητάμε πως θα αναπτύξουμε καλύτερα τον τουρισμό μας. Με την Ελλάδα δεν μπορεί κανείς να παίζει έχουμε αξίες και θα τις υπερασπιστούμε με όποιον τρόπο κι αν χρειαστεί».

Γαϊτανάκι αντιπαράθεσης
Η Άγκυρα λοιπόν συνεχίζει την αντιπαράθεση που στήθηκε γύρω από τους «Ανθρωποφάγους», μετά το περιστατικό με τους τρεις νεαρούς που ύψωσαν την ελληνική σημαία σε μία από τις βραχονησίδες του συμπλέγματος των Φούρνων.

Ο πρωθυπουργός της γείτονος είχε ισχυριστεί χθες, Δευτέρα, πως Τούρκοι κομάντος κατέβασαν τη σημαία, ενώ σύμφωνα με την Hurriyet είχε υποβληθεί στην Ελλάδα αίτημα υποστολής της.

Ωστόσο, δημοσιογράφος που έφθασε σε απόσταση 500 μέτρων -λόγω απαγορευτικού από το Λιμενικό- από τη μία βραχονησίδα, διαπίστωσε πως η ελληνική σημαία παραμένει στον ιστό της, στον "Μεγάλο Ανθρωποφάγο", ενώ μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ανάλογη εικόνα για τον "Μικρό Ανθρωποφάγο".

Υπενθυμίζεται ότι το εν λόγω περιστατικό με την υποστολή της σημαίας είχε διαψεύσει και η Αθήνα...

Δεν υπάρχουν σχόλια: