6.4.18

Γιώργος Κουμουτσάκος: Η δυστυχία να είσαι...


...δια του Μητσοτάκη τομεάρχης του Σαμαρά... 
Πρώτα ο πρόεδρος της ΝΔ  Κυριάκος Μητσοτάκης αρνήθηκε να ενημερωθεί για το Σκοπιανό από τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας για λόγους… πρεστίζ.  Του πέφτει λίγος. Αλλά...
ούτε και ζήτησε να επισκεφθεί τον Πρωθυπουργό  για να ενημερωθεί από αυτόν, παρότι ο Τσίπρας εξέφρασε τη διαθεσιμότητά του. Κάνει «νιάου» στα κεραμίδια ότι  δεν ενημερώνεται για να μην χάσει το «πλεονέκτημα» να καταφεύγει σε υπεκφυγές.

Μετά έστειλε τον αρμόδιο τομεάρχη της ΝΔ Γ. Κουμουτσάκο για ενημέρωση στη θέση του. Κάπως έτσι: ο  Κοτζιάς θα τα έλεγε στον Κουμουτσάκο και αυτός στον Κυριάκο. Εμμέσως πλην σαφώς όμως απεδείχθη ότι ο τελικός αποδέκτης της  ενημέρωσης θα ήταν σε κάθε περίπτωση ο Σαμαράς που διαμορφώνει τη θέση της ΝΔ σ’ αυτό το θέμα.  Έτσι ο Κουμουτσάκος πήγε στο υπουργείο Εξωτερικών σαν εκπρόσωπος του Μητσοτάκη, έχοντας προφανώς συνείδηση ότι θα κριθεί περισσότερο από τον πρώην Πρωθυπουργό.

Επιπλέον, ο πρώην διπλωμάτης, που πολιτεύεται με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης- κάποτε καραμανλικός σήμερα μάλλον νεομητσοτακικών φρονημάτων -είναι κατά κάποιο τρόπο «καταληψίας» του «χαρτοφυλακίου» των Εξωτερικών της ΝΔ, το οποίο φυσιολογικά ανήκει στη Ντόρα Μπακογιάννη  και το στερείται για… ενδοοικογενειακούς λόγους.    
Το μυστικό εν προκειμένω είναι ότι η Ντόρα με την εμπειρία της να έχει διαφορετική θέση σ’ αυτό το ζήτημα. Ήταν άλλωστε δίπλα στον Καραμανλή το 2008 όταν διαμορφώθηκε η εθνική θέση, την οποία σήμερα ο αδελφός της δεν τολμάει να εκφέρει -για να μην τον επιπλήξει ο Σαμαράς- που τον οδήγησε στη λογική της «μη λύσης» των συλλαλητηρίων και του εθνικισμού.

Εθνικιστής ο Κουμουτσάκος δεν είναι και γι’ αυτό, όπως λέει το υπουργείο Εξωτερικών ενημερώθηκε μια χαρά και δεν εξέφρασε καμία αντίρρηση στις δυο ώρες που του εξηγούσε ο Κοτζιάς  την κατάσταση. Εξέφρασε όμως μετά, προφανώς αφού ενημέρωσε τον Μητσοτάκη για τη ενημέρωση και ίσως αφού ενημερώθηκε και ο Σαμαράς.  Έτσι σχεδόν κατήγγειλε ότι όσα του είπε ο Κοτζιάς του καθίσαν στο στομάχι: «Από την ενημέρωση που έγινε στην Αξιωματική Αντιπολίτευση για το Σκοπιανό ζήτημα από τον κ. Κοτζιά, οι ανησυχίες μας εντείνονται».

Θα μπορούσε να το κατανοήσει κανείς- για τη σημερινή ΝΔ μιλάμε, αν δεν ακολουθούσε μια εκπληκτική διατύπωση: «Η ΝΔ παραμένει σταθερή στην ανάγκη μιας ενιαίας, σφαιρικής και οριστικής λύσης».  Ως διπλωμάτης  αντιλαμβάνεται ότι όροι «ενιαία» και «σφαιρική» δεν σημαίνουν τίποτε στη συγκεκριμένη διαβούλευση. Κυρίως όμως δεν σημαίνει τίποτε η φράση του για τις «συγκεκριμένες προϋποθέσεις που εξ αρχής έχουμε θέσει».

Εννοεί που έχει θέσει  θέση η ΝΔ. Μόνο που η λύση δεν υπόθεση δεν κρίνεται από τις προϋποθέσεις που έχει θέσει η ΝΔ -πέρα από την… «αναζήτηση λύσης σε άλλη συγκυρία»– αλλά από τις προϋποθέσεις που θέτει η χώρα. Σε καμία διαπραγμάτευση κρατών δεν συζητούν τι λέει η αντιπολίτευση. Και  οι προϋποθέσεις – που θέτει η χώρα- είναι  γνωστές και συγκεκριμένες. Διαμορφώθηκαν ως «εθνική θέση το 2008 με κυβέρνηση Καραμανλή  και με συμφωνία της τότε αντιπολίτευσης. Απλώς η σημερινή ΝΔ αποφεύγει να τις ψελλίσει.

Αυτό είναι το πρόβλημα το οποίο ο τομεάρχης του κόμματος προσπαθεί να αποφύγει και τα κάνει χειρότερα: αναφέρεται στις «εύλογες ευαισθησίες των Ελλήνων».  Αν τον πίεζε κανείς θα αναγκαζόταν να ομολογήσει ότι ως «ευαισθησίες» εννοεί να μην περιλαμβάνεται στην ονομασία της γειτονικής χώρας ο όρος «Μακεδονία» ή παράγωγό του. Να μην υπάρχει λύση δηλαδή, ώστε να διαιωνίζεται η εθνική ήττα στην οποία οδήγησε τη χώρα ο Σαμαράς -και προσυπογράφει μετά από τόσα χρόνια ο Μητσοτάκης.

Για λόγους που όλοι αντιλαμβάνονται ο Κουμουτσάκος αναγκάσθηκε να πει πράγματα που δεν πιστεύει. Αλλιώς θα τα έλεγε και στη συνάντηση, στην οποία τηρήθηκαν και πρακτικά και μπορεί να προκύψει τι είπε. Έτσι εξηγείται γιατί βρίσκεται σ’ αυτή τη θέση ο ίδιος και όχι η πρώην υπουργός Εξωτερικών.

Γ. Λακοπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια: