26.4.18

Eπικροτεί ο Fitch τα πλεονάσματα...

Θετικά σχόλια για την προσαρμογή της ελληνικής οικονομίας επιφύλαξε ο οίκος Fitch σε έκθεση που...
έδωσε σήμερα, Πέμπτη, στη δημοσιότητα.

Ο οίκος αξιολόγησης επικροτεί τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης, αναφέροντας πως είναι προσηλωμένη και συνεχίζει να εκπληρώνει τις δημοσιονομικές της δεσμεύσεις έναντι των πιστωτών της.

Μια πολύ σημαντική αναφορά του οίκου είναι πως η Ελλάδα παραμένει μια από τις λίγες χώρες της ευρωζώνης που η δημοσιονομική προσαρμογή είναι διαρθρωτική, αντί για κυκλική. Δηλαδή τα πλεονάσματα της χώρας δεν είναι παροδικά αλλά έχουν μόνιμο χαρακτήρα.

Η Fitch αναφέρει πως προέβλεπε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδος το 2017 θα ήταν στο 1,9% του ΑΕΠ, αλλά τελικά ανήλθε στο 4,2% του ΑΕΠ, υπερδιπλάσιο του μνημονιακού στόχου. Σημειώνει πάντως πως αυτό ευθυγραμμίζεται με την εκτίμηση του οίκου πως η συμμόρφωση με το πρόγραμμα του ESM, το μειωμένο πολιτικό ρίσκο, τα περαιτέρω δημοσιονομικά μέτρα και η σταθερή ανάπτυξη του ΑΕΠ θα στηρίξουν την βελτίωση της βιωσιμότητας του χρέους.

«Αυτό αντανακλάται στην αναβάθμιση της αξιολόγησης της Ελλάδας σε "Β" το Φεβρουάριο», αποσαφηνίζεται στην ανάλυση.

Αν και ο οίκος αναφέρει πως τα πρωτογενή πλεονάσματα της Ελλάδος ενδέχεται να υποχωρήσουν κάτω από τους στόχους μετά το 2020, ωστόσο θεωρεί πως το χρέος κορυφώθηκε το 2016 και θα υποχωρεί με ταχύτερο ρυθμό από την επόμενη χρονιά, κινούμενο στο 132,8% του ΑΕΠ το 2026. Η εκτίμηση αυτή υπολογίζει πως η χώρα μας θα έχει ονομαστική ανάπτυξη 3,5% και δεν λαμβάνει υπόψη καμία ελάφρυνση χρέους από τον επίσημο τομέα.

Τέλος, ο οίκος Fitch σημειώνει πως η τεχνική εργασία για ένα μηχανισμό σύνδεσης της ελάφρυνσης χρέους με τους στόχους ανάπτυξης είναι προχωρημένη στο Eurogroup και ότι οι ευρωπαίοι πιστωτές και το ΔΝΤ έρχονται πιο κοντά στο να συμφωνήσουν για το θέμα.

Πηγή: cnn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: