31.5.18

Φοβάται για τη ζωή του ο «βασιλιάς του Bitcoin»...

Σχέδιο δολοφονίας του mr. Bitcoin μέσα στις ελληνικές φυλακές; Αυτό φέρεται να υποστηρίζει ο ίδιος που βρίσκεται έγκλειστος στο σωφρονιστικό κατάστημα Διαβατών Θεσσαλονίκης, ενώ...
γεγονός είναι πως οι αρχές έχουν ενισχύσει τα μέτρα φρούρησης του 38χρονου Ρώσου Αλεξάντερ Βίνικ, διατηρώντας τον σε απόσταση από άλλους κρατούμενους κι ελέγχοντας ακόμη και το νερό του!

«Από την αρχή της σύλληψής του υπήρχαν φόβοι για τη ζωή του. Το είχε πει και ο ίδιος ότι ανησυχεί.

Τα μέτρα προστασίας του στη φυλακή ήταν ανέκαθεν διαφορετικά...», ανέφερε στην «Εφ.Συν.» δικηγόρος που ασχολήθηκε με την υπόθεσή του.

Την ίδια ώρα, πηγές των φυλακών Διαβατών επιβεβαιώνουν ότι ο Βίνικ διαμένει μαζί με άλλον κρατούμενο σε απομονωμένο κελί, συνοδεύεται συνεχώς από σωφρονιστικούς υπαλλήλους, ελέγχεται το φαγητό του, ακόμη και το νερό που πίνει. Δεν πίνει εμφιαλωμένο αλλά μόνο νερό βρύσης...

Αυτά τα ειδικά μέτρα φαίνεται πως ενισχύθηκαν από τις αρχές Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο mr. Bitcoin δέχτηκε απειλές μέσω τηλεφώνου για τη ζωή του, ενώ για το «συμβόλαιο θανάτου» εναντίον του είχε συναντήσεις με τον εισαγγελέα φυλακών και με τον διευθυντή του σωφρονιστικού καταστήματος.

Πηγές της Εισαγγελίας Θεσσαλονίκης υποβαθμίζουν το θέμα, αλλά κανείς δεν μπορεί να διαψεύσει τα αυστηρά μέτρα ασφαλείας που ισχύουν για τον Βίνικ στα Διαβατά.

Με την υπόθεση ασχολείται και το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο RIA Novosti, αναφέροντας ότι τον περασμένο Φεβρουάριο το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε προειδοποίηση σε όλους τους πολίτες σχετικά με την απειλή κράτησης ή σύλληψης σε ξένες χώρες κατόπιν αιτήματος ειδικών υπηρεσιών των ΗΠΑ.

Η σύλληψη του Βίνικ στην Ελλάδα με ένταλμα της Ιντερπόλ κατ’ εντολήν του FBI ήταν ένα από τα παραδείγματα που έδωσε το ρωσικό υπουργείο.

Προειδοποιούσε επίσης ότι μετά την παράδοσή τους στο δικαστικό σύστημα των ΗΠΑ οι Ρώσοι πολίτες αντιμετωπίζουν συχνά εξαιρετικά προκατειλημμένες συμπεριφορές.

«Με διάφορα μέσα, συμπεριλαμβανομένων των άμεσων απειλών, προσπαθούν να εξαναγκάσουν τους Ρώσους να παραδεχτούν την ενοχή τους, παρά το γεγονός ότι οι κατηγορίες τους είναι υπερβολικές. Οσοι αρνούνται καταδικάζονται σε μακρά ποινή φυλάκισης», σημείωνε.

Ωστόσο, οι απειλές κατά της ζωής του mr. Bitcoin εικάζεται ότι προέρχονται από ανθρώπους του υποκόσμου στη χώρα του.

Οι πληροφορίες για «συμβόλαιο θανάτου» εναντίον του ξεκίνησαν μετά τη δεύτερη δικαστική απόφαση με την οποία εγκρίθηκε και η έκδοσή του στη Ρωσία για μικροαπάτη, με την οποία συναινούσε, ενώ είχε προηγηθεί άλλη απόφαση που ενέκρινε την έκδοσή του στις ΗΠΑ για την οποία είχε αντιρρήσεις.

Η Ουάσινγκτον κατηγορεί τον Βίνικ για ξέπλυμα δισεκατομμυρίων δολαρίων με τη βοήθεια της πλατφόρμας συναλλαγών bitcoin της BTC. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι είναι απλός μηχανικός υπολογιστών και αρνείται τις κατηγορίες.

Η υπόθεσή του
Ο «βασιλιάς του bitcoin» συνελήφθη τον περασμένο Ιούλιο, ενώ έκανε διακοπές στη Χαλκιδική, και από τους Αμερικανούς πράκτορες που κατέθεσαν εναντίον του θεωρείται «εγκέφαλος» ενός τεράστιου διαδικτυακού «πλυντηρίου» που έχει στηθεί στις ΗΠΑ για το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος μαφιόζικων οργανώσεων από όλο τον κόσμο, με τζίρο 6 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η υπόθεση έφτασε ώς τον Αρειο Πάγο μετά την αναίρεση που άσκησε μέσω των συνηγόρων του κατά της απόφασης του Συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης, το οποίο είχε δώσει το πράσινο φως στο σχετικό αίτημα έκδοσης των Ηνωμένων Πολιτειών...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: