15.5.18

Το ΔΝΤ «μαδάει τη μαργαρίτα»...

Την ώρα που οι διαπραγματεύσεις για το κλείσιμο της τεχνικής συμφωνίας (Staff Level Agreement) της 4ης αξιολόγησης μπαίνουν στην τελική ευθεία, το ενδιαφέρον δεν...
εστιάζεται τόσο στην Αθήνα όσο στην… Ουάσιγκτον. Στην αμερικάνικη πρωτεύουσα όπου βρίσκεται η έδρα του ΔΝΤ, είναι οι συνεχείς οι διαβουλεύσεις για το αν θα παραμείνει το Ταμείο στο ελληνικό πρόγραμμα.

Η 4η αξιολόγηση
Χτες ξεκίνησαν οι συνομιλίες κυβέρνησης-δανειστών σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων. Αύριο οι διαπραγματεύσεις θα γίνουν μεταξύ των υπουργών και των επικεφαλής των «θεσμών». Το πρόγραμμα έχει ως εξής: Στις 10.00 θα συζητηθούν οι ιδιωτικοποιήσεις, στις 11.00 η Ενέργεια, στις 12:00 θα γίνει επισκόπηση και στις 15:30 θα συζητηθούν οι αλλαγές στη Δημόσια Διοίκηση.

Ο στόχος της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας, σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο, είναι να έχει κλείσει η τεχνική συμφωνία (Stuff Level Agreement) «μέχρι το Σάββατο, το πολύ μέχρι τη Δευτέρα». Το βέλτιστο χρονοδιάγραμμα είναι να εγκριθεί το SLA στο Eurogroup της 24ης Μαΐου, στη συνέχεια να νομοθετηθούν τα 88 προαπαιτούμενα ,να κλείσει η 4η αξιολόγηση στο Eurogroup της 21 Ιουνίου, ώστε να μπορέσει να ολοκληρωθεί το 3ο Μνημόνιο τον Αύγουστο.

Στις συνομιλίες για το SLA δεν αναμένονται εκπλήξεις δεδομένης της πολιτικής βούλησης όλων των πλευρών να καταλήξουν σε συμφωνία. Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος στο σημερινό briefing εξέφρασε αυτή ακριβώς τη βούληση: «Με δεδομένη τη θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας, τα θετικά δημοσιονομικά αποτελέσματα που αποδεικνύουν ότι η δημοσιονομική προσαρμογή έχει ολοκληρωθεί και με το παραπάνω, την υλοποίηση των δεσμεύσεων που αναλήφθηκαν στο πλαίσιο του 3ουπρογράμματος εκ μέρους των ελληνικών αρχών, αλλά και την αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος για οποιαδήποτε καθυστέρηση από οποιαδήποτε πλευρά.»

Τι θα κάνει το ΔΝΤ;
«Η κατάσταση αλλάζει μέρα με τη μέρα. Αυτή τη στιγμή ΔΝΤ κλίνει στην αποχώρησή από το πρόγραμμα. Αλλά σε δύο μέρες μπορεί να είναι διαφορετικά.» Μα αυτά τα λόγια ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος μιλώντας στο Newpost, παρουσίασε την αμφιταλαντευόμενη στάση του ΔΝΤ.

Το Ταμείο δεν τα έχει βρει με τη Γερμανία τόσο στο ύψος της ελάφρυνσης όσο στο πώς θα λειτουργούν ο μηχανισμός ελάφρυνσης του χρέους. Το ΔΝΤ θέλει να λειτουργεί αυτόματα ο μηχανισμός που συνδέει την αποπληρωμή του χρέους με τον ρυθμό ανάπτυξης, Αντιθέτως η Γερμανία θέλει η όποια ετήσια ελάφρυνση του ελληνικού χρέους να εγκρίνεται από τη γερμανική Βουλή, προκειμένου να αποτρέπεται τυχόν «δημοσιονομική απειθαρχία» ή «ανατροπή των μεταρρυθμίσεων».

Σύμφωνα με το καταστατικό του, το ΔΝΤ δεν μπορεί να συμμετέχει σε πρόγραμμα χρηματοδότησης μιας χώρας που δεν έχει βιώσιμο χρέος. Αυτή η ρήτρα του καταστατικού του παραβιάστηκε από τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, με πρόσχημα την υπόσχεση μεγάλης ελάφρυνσης του χρέους με τη λήξη του Μνημονίου. Το πρόγραμμα λήγει οσονούπω, οπότε ο κ. Τόμσεν δεν έχει μεγάλα περιθώρια υποχωρήσεων. Την ίδια στιγμή η γερμανική κυβέρνηση αντιμέτωπη με το διογκούμενο κύμα του εθνικιστικού λαϊκισμού, δεν θέλει φανεί ενδοτική απέναντι Έλληνες που «ζουν με το γερμανικό χρήμα».

Τα υπέρ και τα κατά
Η συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα:

αποτελεί τον ισχυρότερο μοχλό πίεσης για την ελάφρυνση του χρέους,
οδηγεί στη λήψη των πιο σκληρών μέτρων λιτότητας όπως οι περικοπές στις συντάξεις και το αφορολόγητο,
δίνει θετικό σήμα στις χρηματαγορές για το ελληνικό αξιόχρεο.

Συνεπώς, η ενδεχόμενη αποχώρηση του Ταμείου θα σημάνει κατά πάσα πιθανότητα μια μικρότερη ελάφρυνση του χρέους και θα δυσκολέψει τον βιώσιμο δανεισμό της χώρας από τις αγορές. Από την άλλη, θα ενισχύσει το αίτημα της κυβέρνησης για αναστολή των περικοπών σε συντάξεις και αφορολόγητο. Είναι προφανές ότι το τρίπτυχο «ολοκλήρωση του προγράμματος –αποχώρηση ΔΝΤ – αναστολή περικοπών» αποτελεί το καλύτερο δυνατό εκλογικό αφήγημα για τον κ. Τσίπρα...

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: