8.5.18

Ξαφνικό αίτημα, ατυχής πρωτοβουλία…


Ωραία. Να γίνουν εκλογές τώρα, όπως ζητεί η Φώφη Γεννηματά. Δηλαδή, με δυό λόγια, να (θα) συμβούν τα εξής:

Πρώτον, θα παγώσει...
η Δ΄ Αξιολόγηση και θα μείνουν στον αέρα όσα έχει δεσμευτεί να διεκπεραιώσει η σημερινή κυβέρνηση. Αυτό σημαίνει ότι η έξοδος από τα Μνημόνια αναβάλλεται, όπως και οι συζητήσεις για το χρέος.

Δεύτερον, οι εμβόλιμες εκλογές και το κλίμα που δημιουργείται, λειτουργούν αρνητικά για την οικονομία. Κι αν-έστω τυπικά, δηλαδή στο μνημονιακό πλαίσιο- έχει δημιουργηθεί θετικό κλίμα για τις οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα, το πλεονέκτημα αυτό θα χαθεί.

Τρίτον, εκλογές μεσούσης της τουριστικής περιόδου δεν είναι ό,τι καλύτερο για τον κρατικό μηχανισμό της χώρας. Υπολειτουργεί και προβληματίζει. Επομένως, θα υπάρξουν επιπτώσεις στην τουριστική βιομηχανία και στην εικόνα της χώρας. Εκτός κι αν μεταβάλουμε την φολκλορική πτυχή των εκλογών σε συνοδευτικό στοιχείο του τουριστικού προϊόντος…

Μέχρι στιγμής, η ξαφνική και ατυχέστατη πρωτοβουλία της κυρίας Γεννηματά παραμένει δυσερμήνευτη. Εικασίες μονάχα και υποθέσεις… Κρίνει, άραγε, ότι ο Τσίπρας θα διενεργήσει εκλογές το Φθινόπωρο του 2018 και δεν θέλει να υπολειφθεί του Μητσοτάκη, που προκάλεσε τον πρωθυπουργό να κάνει εκλογές μετά την «καθαρή έξοδο»; Πιθανώς.

Αλλά ξεχνά ότι ο πρόεδρος της ΝΔ, που ζητεί εκλογές δυο χρόνια τώρα, είχε την φρόνηση να μην επανάλαβει το αίτημα προτού κλείσει η αξιολόγηση και περατωθεί τυπικά η μνημονιακή περίοδος.

Επίσης λησμονεί ότι το αίτημά της για άμεσες εκλογές και επαναδιαπραγμάτευση από νέα κυβέρνηση, προσκρούει σε ένα αναντίρρητο δεδομένο. Ότι τόσο το κόμμα της όσο και η ΝΔ έχουν ψηφίσει το Τρίτο Μνημόνιο. Άρα, αν υπάρξει περίπτωση αναδιαπραγμάτευσης (π.χ. για πλεόνασμα, φορολογία κ.α.), αυτό θα συμβεί στο μέλλον και αφού λήξει τον Αύγουστο η δανειακή σύμβαση.

Εν πάση περιπτώσει, οι προβλέψεις για τον χρόνο διενέργειας των εκλογών είναι παρακινδυνευμένες. Το μόνο που μπορεί να ειπωθεί μετά βεβαιότητος για τις προσεχείς εκλογές, είναι το εξής: ακραία πόλωση που θα συνοδεύεται από ακατάσχετη παροχολογία, στην οποία θα επιδοθούν κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση.

Όσο για το ΚινΑλ, τίποτε μέχρι στιγμής δεν συνηγορεί υπέρ της άποψης ότι θα αποτελέσει την έκπληξη των εκλογών, με την ανάδειξή του σε τρίτο, δυναμικό πόλο με υψηλό ποσοστό.

Το δείχνουν οι δημοσκοπήσεις. Αλλά προπάντων, το ομιχλώδες τοπίο που επικρατεί στο εσωτερικό του. Αρκούντως προβληματικό και ελάχιστα θελκτικό. 
Μέχρι στιγμής…

Γιάννης Τριάντης

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: