17.5.18

Τα πιθανά σενάρια για τις εκλογές...

Αποτέλεσμα εικόνας για διαμαντοπούλου άννα δικτυοΤα πιθανά σενάρια για την πραγματοποίηση των εκλογών παρουσιάζει σε νέο δελτίο πολιτικής ανάλυσης το Δίκτυο της...
Άννας Διαμαντοπούλου.

Σε αυτό περιγράφεται ως «πολιτικός ορθολογισμός» η πραγματοποίηση των εκλογών πριν από τη λήξη του Μνημονίου, ως «πολιτικός καιροσκοπισμός» η πραγματοποίησή τους στα τέλη του 2018 και ως … «πολιτικός αμοραλισμός» η πραγματοποίησή τους το 2019, ανεξαρτήτως μήνα.

Ειδικότερα, θεωρείται ότι αν προκηρύσσονταν άμεσα εκλογές για το διάστημα πριν από τη λήξη του Μνημονίου, τα κόμματα θα παρουσίαζαν στους πολίτες το σχέδιό τους και η χώρα θα άφηνε πίσω της πολιτικά και σημειολογικά την μνημονιακή εποχή, ανοίγοντας μία νέα σελίδα. 

Εκλογές στα τέλη του 2018 θα εξηγούνταν δεδομένου ότι η κυβέρνηση επενδύει στην πιθανή ‘επίλυση’ του ονόματος της FYROM και ζητά πολιτικά ανταλλάγματα από τους θεσμούς ως προς την πολιτική και δημοσιονομική διαχείριση της εποχής μετά τον Αύγουστο, ενώ στο σενάριο εκλογών το 2019 θεωρείται πιθανό να ενταχθεί και η ανακίνηση δικαστικών υποθέσεων που η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα πλήξουν τους αντιπάλους της. 

Ως απροσδιόριστος παράγοντας σε αυτό το σενάριο, θεωρείται το κατά πόσον οι εκλογές θα συμπέσουν με τις ευρωεκλογές του Μαΐου ή όχι. «Αν συμπέσουν, η κυβέρνηση σημαίνει ότι προεξοφλεί την ήττα της και στις δύο κάλπες και ποντάρει στο σενάριο της ‘δεξιάς παρένθεσης’. 

Αν δεν συμπέσουν και οι εθνικές εκλογές μετατεθούν για πιο μετά, η κυβέρνηση αναλαμβάνει το ρίσκο μίας στρατηγικής ήττας, προκειμένου να προκαλέσει εκ νέου εκλογές με αφορμή την εκλογή Προέδρου τους Δημοκρατίας λίγους μήνες μετά και με την απλή αναλογική, ποντάροντας στην αποτυχία και μόνο του αντιπάλου»…

matrix24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: