31.5.18

Στην κόψη του ξυραφιού...

...ο ΕΔΟΕΑΠ και η επικούρηση...

Μετά τις καταιγιστικές εξελίξεις στον ΕΔΟΕΑΠ και εν όψει των εκλογών για την ανάδειξη νέου δεκαμελούς διοικητικού συμβουλίου, με τη συμμετοχή ασφαλισμένων από...
22 συνολικά επαγγελματικούς φορείς στα ΜΜΕ, ένα είναι βέβαιο: Ο ΕΔΟΕΑΠ με τη μορφή που τον γνωρίζαμε όλα τα προηγούμενα χρόνια δεν υπάρχει πια. 

Και όπως όλα δείχνουν, θα συνεχιστεί η μετεξέλιξή του μέχρι να γίνει ένα κανονικό Επαγγελματικό Ταμείο!

Ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος δήλωσε ότι ο ΕΔΟΕΑΠ έμεινε «ανεξάρτητος» και δεν εντάσσεται στους φορείς της γενικής κυβέρνησης, καθώς το θέμα έκλεισε στη διαπραγμάτευση με τους «θεσμούς» σε τεχνικό επίπεδο. 

Αυτό που δεν λέει, όμως, ο Τ. Πετρόπουλος είναι ότι, σύμφωνα με τη Eurostat, αφού δεν θα είναι στους φορείς της γενικής κυβέρνησης, θα είναι Επαγγελματικό Ταμείο (Ταμείο πολλαπλών εργοδοτών)! Γι’ αυτό και η εισφορά του 2% από τον τζίρο των επιχειρήσεων ΜΜΕ θα κατευθύνεται υποχρεωτικά μόνο στον κλάδο υγείας και όχι για επικούρηση.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ο τομέας της επικούρησης  μπαίνει στον Προκρούστη των μειώσεων,  αφού σύμφωνα με τον νέο νόμο πρέπει να υπάρχει ισοσκελισμός εσόδων – κόστους στη δαπάνη των επικουρικών. Κατά πληροφορίες, επίσης, μετά τις εκλογές αναμένεται να οριστεί επίτροπος από το υπουργείο για να ελέγχει τα οικονομικά του.

Στο πλαίσιο των παραπάνω εξελίξεων, συνεχίζονται οι παρασκηνιακές επαφές συνδικαλιστών και ομάδων για να δημιουργηθούν οι συμμαχίες για τις εκλογές. Η εκλογική βάση των ασφαλισμένων έχει αυξηθεί κατά χιλιάδες, καθώς από τα 16.500 έμμεσα μέλη, με τις τελευταίες εγγραφές στο Ταμείο υπάρχουν πάνω από 20.000 ασφαλισμένοι.

typologies.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: