31.5.18

Τζουζέπε Κόντε, ο νέος πρωθυπουργός...


To κυβερνητικό σχήμα, Πέντε Αστέρων - Λέγκας...
Επετεύχθη η τελική συμφωνία μεταξύ των Πέντε Αστέρων και της Λέγκα για την σύνθεση της νέας κυβέρνησης της Ιταλίας, όπως...
μετέδωσε το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA.

Η συνάντηση του επικεφαλής της Λέγκα Ματέο Σαλβίνι και του αρχηγού των Πέντε Αστέρων Λουίτζι Ντι Μάιο για τον καθορισμό των τελευταίων λεπτομερειών ολοκληρώθηκε και όπως μεταδίδει το ANSA πρωθυπουργός αναλαμβάνει ο Τζουζέπε Κόντε. 

«Υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για μια πολιτική κυβέρνηση Κινήματος Πέντε Αστέρων -Λέγκας» δήλωσαν ο επικεφαλής των Πέντε Αστέρων Λουίτζι Ντι Μάιο και ο ηγέτης της Λέγκας Ματέο Σαλβίνι, όπως γράφει η εφημερίδα «Μεσατζέρο».  Η τελευταία συνάντηση κορυφής μεταξύ των δυο ηγετών και του Τζιουζέπε Κόντε φαίνεται ότι άνοιξε το δρόμο για μια κίτρινο-πράσινη κυβέρνηση.

Υπήρξε επίσης συμφωνία για τον Πάολο Σαβόνα, ο οποίος δεν θα είναι ο υπουργός Οικονομίας αλλά θα αναλάβει τις ευρωπαϊκές υποθέσεις. Η ιταλική εφημερίδα γράφει ότι με δεδομένη την νέα συμφωνία μεταξύ και Κινήματος Πέντε Αστεριών και Λεγκας, ο Κάρλο Κοταρέλι θα μεταβεί απόψε στο Κυρηνάλιο για να επιστρέψει την εντολή που του είχε δώσει ο πρόεδρος Ματαρέλα.

Σύμφωνα με τα ιταλικά ΜΜΕ, το Υπουργείο Οικονομικών αναλαμβάνει ο καθηγητής Τζιοβάνι Τρία και ο Έντσο Μιλανέζι το υπουργείο Εξωτερικών.

«Δέσμευση, συνέπεια, εργασία, υπομονή, κοινή λογική, νους και καρδιά για το καλό των Ιταλών. Ίσως να είμαστε τελικά εκεί, μετά από τόσα πολλά εμπόδια, επιθέσεις, απειλές και ψέματα. Ευχαριστώ τους φίλους για την εμπιστοσύνη, σας αγαπώ και ξέρω ότι θα σας χρειαστώ», έγραψε ο Σαλβίνι στο Facebook.

Η άκρα δεξιά στηρίζει χωρίς υπουργεία

Λίγο πριν τις 21:00 ώρα Ελλάδος, η κυβερνητική συνεργασία της Λέγκα με τα Πέντε Αστέρια φαίνεται να οριστικοποιήθηκε και στις λεπτομέρειές της.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, πρωθυπουργός θα είναι ο Τζουζέπε Κόντε, ενώ αντιπρόεδροι της κυβέρνησης θα αναλάβουν οι επικεφαλής της Λέγκα και των Πέντε Αστέρων, Ματτέο Σαλβίνι και Λουίτζι Ντι Μάιο.

Η άκρα δεξιά με τα Αδέλφια της Ιταλίας, δεν έχει παρουσία στην κυβέρνηση, αλλά προτίθεται να τη στηρίξει στο κοινοβούλιο. Τα Πέντε Αστέρια αναλαμβάνουν, μεταξύ των άλλων, το σημαντικό υπουργείο Δικαιοσύνης, και η Λέγκα, με τον γραμματέα της, εκείνο των Εσωτερικών.

Η τελική λύση επετεύχθη σήμερα το απόγευμα, μετά από δίωρη συνάντηση του Σαλβίνι με τον Ντι Μάο και τον Κόντε.

Ο εντολοδόχος, τεχνοκράτης πρωθυπουργός Κάρλο Κοταρέλλι παρέδωσε την εντολή στον Ιταλό πρόεδρο Ματταρέλλα, για να διευκολύνει την σύσταση πολιτικής κυβέρνησης.

Ο Κόντε στο προεδρικό μέγαρο - Παρουσίασε τους υπουργούς του

Ο Τζουζέπε Κόντε, που έχει προταθεί για την πρωθυπουργία από τη Λέγκα και τα Πέντε Αστέρια, μετέβη στις 22:00 (ώρα Ελλάδος) στο προεδρικό μέγαρο, για να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ιταλίας Σέρτζιο Ματαρέλα.

Ο νέος Ιταλός πρωθυπουργός παρουσίασε τη λίστα των υπουργών του, στο τέλος της συνάντησής του με τον Ιταλό πρόεδρο. Όπως είχε προαναγγελθεί, οι αρχηγοί των Πέντε Αστέρων και της Λέγκα, Ματτέο Σαλβίνι και Λουίτζι Ντι Μάιο θα είναι αντιπρόεδροι της κυβέρνησης, και υπουργοί, αντίστοιχα, Εσωτερικών και Εργασίας. Η κυβέρνηση θα ορκισθεί αύριο το απόγευμα στις 4, ώρα Ιταλίας (5 ώρα Ελλάδος).

Παράλληλα, στη νέα κυβέρνηση θα υπάρχει υπουργείο για την Κάτω Ιταλία, και για την οικογένεια και τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Νέος υπουργός Οικονομικών είναι ο καθηγητής Τζοβάνι Τρία, ενώ ο συνάδελφός του Πάολο Σαβόνα αναλαμβάνει το υπουργείο Ευρωπαϊκών Θεμάτων.

«Θα εργασθούμε εντατικά για την επίτευξη των πολιτικών στόχων που περιέχονται στο κυβερνητικό συμβόλαιο και για να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής των Ιταλών», τόνισε ο Τζουζέπε Κόντε.

Την κυβέρνηση συνθέτουν η Λέγκα και τα Πέντε Αστέρια. Τελικά, το ακροδεξιό κόμμα Αδέλφια της Ιταλίας έκανε γνωστό ότι θα επιλέξει την αποχή, ενώ το νέο κυβερνητικό σχήμα θα καταψηφίσουν τόσο το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα, όσο και η Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

«Κοπιάσαμε πολύ, τώρα ελπίζω να μην υπάρξουν άλλες εκπλήξεις», δήλωσε από το Μιλάνο, όπου επέστρεψε απόψε, ο γραμματέας της Λέγκα, Ματτέο Σαλβίνι.

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: