10.5.18

Παιχνίδια με την αγωνία των ανθρώπων...

«Επειδή, το σύνολο των συνταξιούχων της χώρας βρίσκεται σε πλήρη αναστάτωση και αγωνία για τις νέες άδικες, αχρείαστες και...
επώδυνες μειώσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που θα συντελεστούν από τον Δεκέμβριο του 2018 και μετά.

Επειδή, οι αντιφατικές και αντικρουόμενες δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών και βουλευτών επιτείνουν τη σύγχυση και την ανησυχία. Επειδή...». Γεμάτοι αγωνία για το μέλλον των συνταξιούχων 46 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ρωτούν τους αρμόδιους υπουργούς τι θα γίνει με τη μείωση των συντάξεων που θα ξεκινήσει από 1-1-2019.

Παρά το γεγονός ότι έχουν ψηφίσει το τρίτο Μνημόνιο (κι ας υποδύονται σήμερα τους αθώους) και παρά το γεγονός ότι την εποχή που κυβερνούσαν μαζί με το ΠΑΣΟΚ πετσόκοψαν τις συντάξεις (κι ας νομίζουν πως οι πολίτες το έχουν ξεχάσει), ένα δίκιο το έχουν οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Το τελευταίο διάστημα κυβερνητικοί αξιωματούχοι εκπέμπουν αντιφατικά μηνύματα. Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος -ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της χώρας- δηλώνει ότι η συμφωνία θα εφαρμοστεί ως έχει. Από κοντά και ο υπουργός Επικρατείας Δ. Τζανακόπουλος - η επίσημη φωνή της κυβέρνησης.

Την ίδια στιγμή πάντως και ο πρωθυπουργός, όταν καλείται να τοποθετηθεί στο συγκεκριμένο ζήτημα, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης και ορισμένοι υπουργοί δεν αποκλείουν την περίπτωση η κυβέρνηση να ζητήσει από τους δανειστές να ξανασυζητηθεί το θέμα και κάποια στελέχη του κόμματος προτείνουν τη μη εφαρμογή της συμφωνίας, γιατί αλλιώς δεν νοείται καθαρή έξοδος από το πρόγραμμα.

Οι πιο καχύποπτοι πιστεύουν ότι πρόκειται για οργανωμένο σχέδιο του Μαξίμου με στόχο τον αποπροσανατολισμό της κοινωνίας. Λένε ότι η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να δημιουργήσει συνθήκες τεχνητής πόλωσης με τους θεσμούς, ώστε να πάει σε πρόωρες εκλογές με το «ηρωικό σενάριο».

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατά την εκτίμησή τους, επειδή δεν θα καταφέρει να πείσει τους δανειστές ούτε για την κατάργηση της ρύθμισης ούτε για τη μετακίνησή της έστω για μερικούς μήνες, θα παίξει το χαρτί της σύγκρουσης «με την κακή Ευρώπη που δεν μας αφήνει να χαλαρώσουμε τη λιτότητα». Τι ακριβώς συμβαίνει; Στον ΣΥΡΙΖΑ ξέρουν ότι με νέα μείωση στις συντάξεις και χωρίς ισοδύναμα αντίβαρα οι κάλπες θα βγάλουν δυσάρεστα αποτελέσματα.

Ξέρουν επίσης ότι δεν είναι φρόνιμο να βάλουν θέμα επαναδιαπραγμάτευσης πριν κλείσει η αξιολόγηση τον Αύγουστο, γιατί καραδοκεί ο κίνδυνος της απόρριψης ή ακόμη χειρότερα μπορεί να ανοίξει η όρεξη στους πιο σκληρούς εκ των δανειστών και να θέσουν νέα προαπαιτούμενα εξίσου επώδυνα.

Το πιθανότερο είναι με την τυπική λήξη του προγράμματος η κυβέρνηση, στηριζόμενη στις επιτυχίες της στα έσοδα και στα πλεονάσματα και ποντάροντας στον γαλλικό παράγοντα, να ξεκινήσει μια προσπάθεια επανεξέτασης της συμφωνίας για τη μείωση των συντάξεων.

Θα έχει καλύτερη τύχη αν το ΔΝΤ (ο εμπνευστής των περικοπών) αποχωρήσει. Διαφορετικά... Ωστόσο τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που κόπτονται για τους συνταξιούχους, οφείλουν να πουν τι θέλουν: να τιμήσει η κυβέρνηση την υπογραφή της κι ας την πληρώσουν οι συνταξιούχοι; Να ξεκινήσει επαναδιαπραγμάτευση; Να περιμένουμε ότι θα τη στηρίξουν, αφού θα είναι για το καλό των συνταξιούχων; Μήπως να ακυρώσει μονομερώς «τις άδικες, αχρείαστες και επώδυνες μειώσεις», όπως τις χαρακτηρίζουν στην ερώτησή τους;..

Τάσος Παππάς

Δεν υπάρχουν σχόλια: