21.5.18

«Κορμός» της μεταμνημονιακής εποπτείας...

«Κορμός» της μεταμνημονιακής εποπτείας το Μεσοπρόθεσμο 2019-2022 ...το Μεσοπρόθεσμο 2019-2022...

Το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2019-2022 που θα εμπεριέχει τις  δημοσιονομικές πολιτικές της επόμενης τριετίας αποτελεί το βασικό κορμό του...
πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα που συμφώνησαν κυβέρνηση και θεσμοί.

Οι θεσμοί ανακοινώνοντας τη τεχνική συμφωνία (Staff Level Agreement) ξεκαθάρισαν πως η δέσμη των μέτρων που απαιτούνται για την επιτυχή ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) θα πρέπει να εφαρμοστεί το ταχύτερο δυνατόν και πριν από το Eurogroup του Λουξεμβούργου στις 21 Ιουνίου.

Μάλιστα, από το ΔΝΤ ξεκαθαρίσθηκε πως τις προσεχείς ημέρες θα πρέπει να υπάρξει εντατική εργασία, ώστε να διευθετηθούν ορισμένα εναπομείναντα ζητήματα στους τομείς των δημοσιονομικών και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Προς το σκοπό αυτό τα στελέχη των ΕΕ, ESM, EKT και ΔΝΤ θα συνεχίσουν τις εντατικές επαφές με τα ελληνικά υπουργεία, ώστε να καταρτιστούν οι διατάξεις που θα περιληφθούν στο πολυνομοσχέδιο για το κλείσιμο της τέταρτης αξιολόγησης που θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου.

Μέρος του πολυνομοσχεδίου θα είναι το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2019-2022 που θα περιγράφει τη δημοσιονομική πολιτική της επόμενης τριετίας και συγκεκριμένα τα μέτρα περικοπών στις συντάξεις και στο αφορολόγητο, τα αντίμετρα και όλο το εύρος των υποχρεώσεων που θα συνιστούν τη μεταπρογραμματική επιτροπεία της χώρας.

Η μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική σταθερότητα για την επομένη τριετία στηρίζεται εκτός από το μαχαίρι σε συντάξεις και αφορολόγητο στον αυστηρό έλεγχο και ανακατανομή των δαπανών, με συγκεκριμένους στόχους ανά υπουργείο και στη διατήρηση της υφιστάμενης δομής του φορολογικού συστήματος που ενσωματώνει δυνατότητες «υπεραπόδοσης» με μόνιμη, δηλαδή διαρθρωτική βάση.

Δεδομένου πως μια συνεχώς περιοριστική δημοσιονομική πολιτική δεν είναι συμβατή με τους στόχους για την διατήρηση θετικών ρυθμών αύξησης του πραγματικού ΑΕΠ, οι αρνητικές επιπτώσεις θα αντισταθμιστούν από το αναπτυξιακό σχέδιο που έχει καταρτίσει η κυβέρνηση.

Στη βάση αυτή κύριος προωθητικός παράγοντας του ΑΕΠ θα είναι ο σχηματισμός παγίου κεφαλαίου, δηλαδή οι δημόσιες και κυρίως οι ιδιωτικές επενδύσεις. Πάντως η αύξηση των επενδύσεων προϋποθέτει σταθεροποίηση των προσδοκιών, σημαντική βελτίωση του επενδυτικού και επιχειρηματικού κλίματος, υλοποίηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, επιστροφή σε ομαλές συνθήκες λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος και φυσικά άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων.

cnn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: