12.5.18

Ο «μικρός εταίρος»

Σπάει η περιφέρεια, σπάει και το «πακέτο» κατάτμησης – απλής αναλογικής. Με το «σπάσιμο» της Β’ Αθηνών, της μεγαλύτερης εκλογικής περιφέρειας της χώρας, απαντάει η κυβέρνηση στην εκλογολογία που συντηρείται από την πλευρά της αντιπολίτευσης. Η...
κίνηση αυτή, πέρα από τις επίσημες διακηρύξεις για την αναγκαιότητα ισονομίας και διαφάνειας μεταξύ των υποψηφίων που γενικώς έχουν πολιτική αποδοχή σε ευρύ φάσμα του πολιτικού προσωπικού, αποτελεί ουσιαστικά μια «ντρίμπλα» που έχει στόχο να εντείνει τις εσωτερικές διχογνωμίες των αντιπάλων της κυβέρνησης.

Η προώθηση της κατάτμησης της περιφέρειας δείχνει να εντάσσεται σε μια σειρά κινήσεων τακτικής της κυβέρνησης (όπως π.χ. με τα «δικαιωματικά» ή «προοδευτικά» νομοσχέδια) που στοχεύουν κυρίως στο Κίνημα Αλλαγής (μέχρι πρότινος ΔΗΣΥ) με την πεποίθηση ότι πρόκειται για μια κίνηση «win – win».

Εν προκειμένω, είτε η Φώφη Γεννηματά θα αναγκαστεί να αποδεχτεί το κυβερνητικό «φλερτ» υποχωρώντας στην κυβερνητική πίεση που όπως εκτιμάται βρίσκει ερείσματα και στο εσωτερικό του σχήματος, είτε θα καταφύγει σε διαχωριστικές γραμμές. Στη δεύτερη περίπτωση η κυβέρνηση θα καταγγείλει την επικεφαλής του ΚΙΝΑΛΛ για συντηρητική στροφή και σύγκλιση με τη Ν.Δ. του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Απώτερος στρατηγικός στόχος της κυβέρνησης είναι να συντηρείται η εικόνα ότι παραμένει ανοιχτή στον διάλογο με την Κεντροαριστερά ή για την ακρίβεια με το κομμάτι της Κεντροαριστεράς που εκπροσωπείται στο ΚΙΝΑΛΛ, όσο αυτό κινείται σε προοδευτική κατεύθυνση. Κατ’ επέκταση, με αυτό τον τρόπο το Μαξίμου θέλει να υπογραμμίζει ότι ο μόνος ρόλος που επιφυλάσσεται για το ΚΙΝΑΛΛ στο πολιτικό σκηνικό είναι αυτός του «μικρού κυβερνητικού εταίρου» που πρέπει να επιλέξει ανάμεσα στους δύο βασικούς πόλους, τον προοδευτικό και τον συντηρητικό...

topontiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: